Iran houdt twee boten van Amerikaanse marine tegen

Twee Amerikaanse marineboten met daarop zeker tien bemanningsleden worden door Iran vastgehouden.

De twee kleine vaartuigen waren dinsdag op weg van Koeweit naar Bahrein toen ze contact met de basis verloren. Aan boord waren zeker tien mensen: negen mannen en een vrouw.

De schepen zijn volgens Amerikaanse media in territoriale wateren van Iran terechtgekomen nadat een schip afdreef wegens een technisch mankement. 

De Iraanse marine heeft de schepen naar een basis van de zogeheten Revolutionaire Garde (het militaire elitekorps van Iran) in de Perzische Golf gebracht. Volgens de Garde zijn de opvarenden veilig en in goede gezondheid. Iran heeft volgens een Amerikaanse functionaris aangegeven dat de Amerikanen woensdagochtend worden overgedragen. 

Incidenten

De afgelopen jaren zijn er meerdere incidenten geweest tussen Amerikaanse en Iraanse schepen op de Perzische Golf.

Vorige maand nog schoot een Iraans schip raketten af bij een oefening, terwijl vlakbij het Amerikaanse vliegdekschip USS Harry S. Truman passeerde.

Ook is het niet voor het eerst dat Iran beslag heeft gelegd op schepen. Zo werden in 2004, 2007 en 2009 in totaal 26 Britten aan boord van marineschepenen een racejacht gearresteerd. Telkens werden ze spoedig vrijgelaten om hun tocht te vervolgen.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie