Joodse leider Marseille waarschuwt joden geen keppeltje te dragen

Een belangrijke joodse leider in Marseille heeft joden in de stad aangeraden om voorlopig geen keppeltjes meer te dragen. Zijn uitspraak is een reactie op de aanval op een joodse leraar met een hakmes.  

Voorzitter Zvi Ammar van de Marseille Isrealite Consistory beklemtoont volgens persbureau AFP dat het een "uitzonderlijke oproep" is die hem ziek maakt. "Maar het leven is meer waard dan wat dan ook. We worden door de omstandigheden gedwongen ons een beetje schuil te houden." Het advies geldt "tot betere dagen aanbreken".

Een 15-jarige jongen van Koerdische komaf viel maandag een joodse leraar aan. Hij was bewapend met een machete en een mes. Hij zou naar eigen zeggen de aanval in naam van Islamitische Staat gepleegd hebben.

De leraar is lichtgewond geraakt voordat de jongen kon worden overmeesterd en gearresteerd. De Franse minister van Binnenlandse Zaken noemde de aanval een blijk van 'brute antisemitische agressie'.

Ook in november werd al een joodse leraar neergestoken door drie mensen die verklaarden aanhangers van Islamitische Staat (IS) te zijn.

Politicus

In Créteil werd dinsdagochtend het lichaam gevonden van een joodse politicus. Alain Ghozland was wethouder in de voorstad van Parijs. Zijn familie heeft in Franse media gesuggereerd dat hij vermoord zou zijn, maar de politie doet geen uitspraken tot de autopsie op het lichaam heeft plaatsgevonden.

Er is geen reden om aan te nemen dat het incident in Parijs verband houdt met de aanval in Marseille.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie