Zeven agenten zijn dinsdag gehoord in Rome tijdens de eerste procesdag tegen zes Feyenoordsupporters die terechtstaan voor hun betrokkenheid bij de rellen voorafgaand aan de Europa League-wedstrijd tussen AS Roma en Feyenoord.

De zes supporters worden verdacht van verzet tijdens hun arrestatie en wegens de mishandeling van agenten op 19 februari 2015.

​"Je kon schaatsen op de laag urine en bier." Zo typeerde een agent in de rechtbank de situatie op de Piazza di Spagna. Een andere agent vertelde dat het bierflessen regende.

Allen bevestigden dat de Nederlandse supporters rookbommen en vuurwerk afstaken en gericht met bierflessen naar de agenten gooiden. Volgens een getuige waren de rookbommen groter en gevaarlijker, dan die ze gewend zijn van Italiaanse supporters. ''Dat zijn normaal papieren bommetjes. Deze waren van metaal.''

Gewond

Volgens de agenten, die in burger aanwezig waren op het plein, maar later helmen en vesten aantrokken en wapenstokken grepen, verzetten de verdachten zich bij de arrestatie door te slaan en te schoppen. Diverse agenten raakten daarbij gewond.

Op de volgende hoorzitting, begin april, worden nog vijf getuigen gehoord en enkele video's vertoond, waaronder een video van de politie waarop de arrestatie van een van de verdachten te zien is. Volgens de verdediging is op die film echter duidelijk zichtbaar dat zijn cliënt zich juist niet verzet, maar roerloos op de grond ligt.

Video: Beelden van de rellen in Rome

Beelden van de rellen in Rome
Beelden van de rellen in Rome