Zeker tien doden bij zelfmoordaanslag op toeristisch plein Istanbul

Bij een zelfmoordaanslag op een toeristisch plein in het centrum van de Turkse stad Istanbul zijn dinsdagochtend zeker tien doden en vijftien gewonden gevallen.

Update 18.30 uur: De Duitse minister van Buitenlandse Zaken bevestigt de dood van acht Duitsers

Update 12.20 uur: Reële kans dat Islamitische Staat achter explosie zit

Update 15.15 uur: Negen van de tien doden zouden Duitsers zijn

Lees hieronder het volledige nieuwsbericht:

De explosie vond rond 10.00 uur lokale tijd plaats op het Sultanahmetplein nabij de Thedosius obelisk in het Europese deel van het centrum van de stad.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zegt dat de explosie is veroorzaakt door een 28-jarige Syrische zelfmoordterrorist. De zelfmoordterrorist was ''een buitenlands lid" van Islamitische Staat (IS). Dat heeft de Turkse minister-president Ahmet Davutoglu in de hoofdstad Ankara bekendgemaakt.

Tegelijkertijd zei de premier dat de extremist niet op een lijst stond van verdachten die in de gaten werden gehouden. Volgens vice-premier Numan Kurtulmus houden de Turken ''duizenden" militanten in de gaten. Uit welk land de aanslagpleger van dinsdag kwam, werd niet meegedeeld.

Volgens de Turkse autoriteiten zijn onder de slachtoffers voornamelijk buitenlanders. De Turkse regering sprak van negen Duitse slachtoffers; de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier bevestigde dinsdagavond de dood van acht Duitsers. Negen Duitsers zijn zwaargewond.

Crisisberaad

Ook de Duitse bondskanslier Angela Merkel zei al dat er Duitsers onder de slachtoffers zijn. Onder de lichtgewonde slachtoffers zijn ook zes Duitsers, en verder Turken, een Noor en een Peruaan. Duitsland raadt zijn burgers aan toeristische plaatsen in Istanbul te vermijden.

Premier Ahmet Davutoglu houdt dinsdag crisisberaad met de ministers van Binnenlandse Zaken en Buitenlandse Zaken en met de top van de inlichtingendiensten en politie.

Nederlanders

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten aan NU.nl dat er geen aanwijzingen zijn dat er Nederlandse slachtoffers gevallen zijn. Het reisadvies was eerder al aangepast en is nog altijd actueel. Het ministerie waarschuwt Nederlanders om op te letten vanwege "veiligheidsrisico's".

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken spreekt van een "dramatische aanslag in hart van het toeristencentrum" van Istanbul. Het laat volgens hem "opnieuw het enorme gevaar van terrorisme voor de wereld zien", en "zeker voor een land als Turkije dat in een heel moeilijke regio leeft en al met aantal grote aanslagen te maken heeft gehad".

Bezienswaardigheden

Het Sultanahmetplein is een van de drukst bezochte plaatsen in Istanbul. Het ligt vlakbij talrijke bezienswaardigheden zoals de Hagia Sophia.

Lees meer over:
Tip de redactie