In de Duitse stad Potsdam, niet ver van Berlijn, zijn maandagavond ongeregeldheden uitgebroken tussen aanhangers van de anti-islamiseringsbeweging Pegida en tegendemonstranten. 

Demonstranten gooiden met stenen, vuurwerk, verkeersborden en vuilnisbakken. Volgens de politie zijn meerdere betogers en agenten gewond geraakt bij de rellen.

Aanvankelijk leek alles rustig te verlopen. Honderden mensen protesteerden in de binnenstad van Potsdam op vreedzame wijze tegen Pegida. Onder het motto 'Potsdam bekent kleur' pleitten ze voor een toleranter Brandenburg (de deelstaat van Potsdam), waarin vluchtelingen kunnen integreren.

Op slechts honderden meters afstand verzamelden ongeveer honderd Pegida-aanhangers zich voor hun zogeheten 'avondwandeling'. Volgens de politie probeerden de tegendemonstranten die mars te verhinderen, en sloeg vervolgens de vlam in de pan. Agenten moesten pepperspray gebruiken om de gemoederen te bedaren.

Leipzig

Ook in de stad Leipzig werd maandagavond geprotesteerd. Hier gingen aanhangers van Legida, de Leipziger variant van Pegida, de straat op, evenals meer dan tweeduizend tegendemonstranten. Hoewel deze protesten relatief rustig verliepen, werden in andere delen van de stad vernielingen aangericht door extreemrechtse hooligans, meldt de Duitse krant Frankfurter Allgemeine.

Video: Vernielingen door extreemrechtse hooligans bij demonstratie

Vernielingen door extreemrechtse hooligans bij demonstratie
Vernielingen door extreemrechtse hooligans bij demonstratie

Vuurwerk

Ongeveer 250 demonstranten gooiden met vuurwerk. Ook vernielden zij winkelramen. De politie kon de vermoedelijke daders arresteren. Later werden volgens de politie door extreemlinkse groepen vuilnisemmers in brand gestoken en werd geprobeerd om de weg te versperren.