Eerste containerhuisjes vluchtelingen Calais in gebruik

In het Franse Calais zijn maandag de eerste containeraccommodaties in gebruik genomen voor migranten die daar in een vluchtelingenkamp verblijven.

Het is de bedoeling dat de migranten, die nu nog verblijven in tenten, onder zeilen of houten bouwsels verkassen naar het uit metalen containers bestaande dorp.

De Franse regering wil met behulp van 5 miljoen euro aan Europese steun op deze manier betere woonruimte bieden aan ongeveer 1.500 mensen. Daarmee zegt de regering de situatie van de naar huidige schattingen vierduizend vluchtelingen in het kamp te verbeteren.

'Nieuwe jungle'

In het als 'nieuwe jungle' bekend staande vluchtelingenkamp wonen migranten die via de Kanaaltunnel illegaal van Calais naar Groot-Brittannië proberen te komen.

Ze willen naar het Verenigd Koninkrijk omdat ze daar familie hebben of de kans op een beter bestaan groter achten dan in Frankrijk. Omdat velen alleen Engels spreken willen ze geen asiel vragen in Frankrijk, zegt het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Slechts een paar kilometer verder zal er bij Duinkerken nog een nieuw vluchtelingenkamp komen voor ongeveer 2.500 migranten in overeenstemming met internationale standaarden.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie