Het gaat volgens een Mexicaanse functionaris minstens een jaar duren voordat drugsbaas Joaquin 'El Chapo' Guzmán door Mexico wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten.  

Afgelopen weekend stelde Mexico bereid te zijn 'El Chapo' uit te leveren. Eerdere verzoeken van de VS om zijn uitlevering werden door Mexico van de hand gewezen. De VS wil Guzmán al jaren vervolgen.

De advocaat van Guzmáns gaat een overdracht aan de VS aanvechten. De laatste dagen heeft hij al zes verzoeken ingediend om de uitlevering te voorkomen.   

Eerder liet de Amerikaanse minister van Justitie, Loretta Lynch, al weten blij te zijn met de arrestatie van de drugsbaron. Zij wil dat 'El Chapo' zich verantwoord voor zijn misdaden. 

Video: Ontsnapte drugsbaas 'El Chapo' weer opgepakt

Ontsnapte drugsbaas 'El Chapo' weer opgepakt
Ontsnapte drugsbaas 'El Chapo' weer opgepakt

Klopjacht

Op 12 juli ontsnapte de drugsbaron uit een zwaarbeveiligde gevangenis. Sindsdien was er een grote klopjacht gaande op Guzmán. 

De drugsbaron probeerde voor de arrestatie te vluchten door een rioolbuis toen de Mexicaanse politie bij hem binnenviel. Agenten konden hem uiteindelijk arresteren toen Guzmán in een auto probeerde te stappen

'El Chapo' stond aan het hoofd van het machtige Sinaloa kartel dat sinds ongeveer 1990 geldt als het machtigste kartel in Mexico. Hij stond ooit op de lijst van miljardairs van het Amerikaanse zakenblad Forbes.