Hulptroepen van het Rode Kruis en de Verenigde Naties (VN) hebben maandagmiddag de belegerde Syrische plaats Madaya bereikt. 

Het Rode Kruis liet eerder al weten dat voedsel, dekens en medicijnen naar Madaya zouden worden gebracht met een VN-konvooi.

Madaya, een plaats op ongeveer 40 kilometer van de hoofdstad Damascus, is inmiddels berucht door de schokkende beelden van de hongerende bewoners. 

De plaats is omsingeld door troepen van de regering van president Bashar al-Assad en milities die Assad steunen. Inwoners van Madaya zouden huisdieren en gras eten om te overleven. In de stad zouden nu nog ongeveer 42.000 mensen verblijven.

Video: Hulp onderweg naar Madaya 

Rebellen

Er wordt ook hulp gebracht naar de dorpen Foua en Kfarya in het noordwesten van Syrië. Daar belegeren rebellen de dorpen die regeringsgezind zijn.

Duizenden mensen dreigen de hongerdood te sterven door een gebrek aan vrijwel alles in belegerde plaatsen in het land, waar al vijf jaar een burgeroorlog woedt. 

Tactiek

De levering van voedsel en medicijnen aan de belegerde plaatsen is moeilijk omdat frontlinies tussen strijdende partijen moeten worden doorkruist. Het konvooi van maandag kon de inwoners bereiken na een akkoord tussen de strijdende partijen. Er werd in Madaya 330 ton aan goederen geleverd.

Het gijzelen van complete steden is een beproefde tactiek in de Syrische burgeroorlog die de afgelopen vijf jaar het leven kostte aan een kwart miljoen mensen.