De Belgische islamoloog en terrorisme-expert Montasser Alde'emeh is maandag opgepakt. Hij zou een vals getuigschrift hebben opgesteld voor een verdachte in het onderzoek.
 

Zender VTM meldt dat uit het getuigschrift zou blijken dat verdachte Jawad O. een de-radicaliseringscursus bij Montasser zou volgen. O. zit vast op verdenking van deelname aan de activiteiten van een terroristische organisatie. Dankzij de valse getuigenis van Montasser had hij vrij kunnen komen.

De Belgische politie verrichtte maandag vier huiszoekingen in de Brusselse wijk Molenbeek, Mechelen en in de gevangenis van Antwerpen. Montasser is een van de drie verdachten die is meegenomen voor verhoor. De onderzoeksrechter moet maandagmiddag besluiten of de islamoloog langer vast blijft zitten.

Montasser Alde’emeh werkt momenteel onder meer als onderzoeker aan de Universiteit van Nijmegen. Hij verrichtte onder meer onderzoek naar radicalisering bij jongeren en motieven van Syriëstrijders.

Schijnwerpers

De Universiteit van Nijmegen laat in een reactie aan NU.nl weten dat "dit een zaak van de politie is. Wij kennen de feiten niet", aldus woordvoerder Martijn Gerritsen.

Hij voegt daar wel aan toe dat "wetenschappers die onderzoek doen naar radicalisering eerder in de schijnwerpers kunnen komen van de politie. Politieonderzoek zal moeten uitwijzen wat hier aan de hand is."