Minister vindt dat politie Keulen ernstige fouten heeft gemaakt

De politie van Keulen heeft rond de jaarwisseling ernstige fouten gemaakt. Het optreden van de politie is niet aanvaardbaar, zei minister Ralf Jäger van Binnenlandse Zaken van de betrokken deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen maandag.

Jäger sprak bij een spoedzitting van het parlement van de deelstaat. Hij zei dat vrijwel uitsluitend mensen met een buitenlandse achtergrond de massale aanrandingen en berovingen op het station van Keulen hebben gepleegd.

De politie heeft volgens Jäger nagelaten een beroep te doen op reservemankracht. Jäger klaagde ook over de slechte communicatie en het gebrek aan zelfkritiek bij de politie van de vierde stad van Duitsland.

Het christendemocratische parlementslid Gregor Golland betoogde vervolgens dat Jäger niet alle schuld op de politie mag schuiven. Het is volgens hem het veiligheidsbeleid van Jäger dat heeft gefaald.

''U bent verantwoordelijk voor de veiligheid', zei Golland. Zijn partij CDU heeft samen met de liberale FDP in het deelstaatsparlement maandag geëist dat Jäger zijn verontschuldigingen aanbiedt aan de politie van Keulen.

Er zijn inmiddels al meer dan vijfhonderd aangiftes gedaan van misdaden in en voor het centraal station. Die werden door grote groepen jongemannen gepleegd op oudejaarsavond en nieuwjaarsmorgen. De aanwezige agenten konden de situatie niet aan.

Video: Vrouwen in Keulen de straat op vanwege aanrandingen

Wantrouwen

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, heeft gewaarschuwd voor een algemeen wantrouwen tegenover vluchtelingen.

''Dat mensen van buitenlandse afkomst achter een groot deel van het geweld in Keulen zaten op oudejaarsavond mag niet stil worden gehouden, maar het mag ook niet leiden tot een algemeen wantrouwen richting alle vluchtelingen en migranten'', zei hij.

Onaanvaardbaar

De Maizière beschreef het geweld als ''volstrekt onaanvaardbaar" en zei dat dringend nieuwe strengere wetgeving nodig is om de daders te bestraffen. 

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie