Amerikaanse stad stemt over vermeend racistisch logo

De bewoners van de Amerikaanse plaats Whitesboro mogen zich in een referendum uitspreken over hun stadswapen. Het logo bevat een afbeelding van een blanke man die een indiaan lijkt te wurgen.

Tegenstanders noemen de tekening 'racistisch’, meldt The Huffington Post. Zij hebben het volksraadpleging aangevraagd.

Volgens voorstanders verbeeldt het plaatje een vriendschappelijke vechtpartij tussen oprichter Hugh White en het lokale opperhoofd. Dit robbertje vechten zou White het respect van de stam hebben opgeleverd.

Whitesboro is een plaatsje met 3800 inwoners, vernoemd naar pionier Hugh White. Hij werd opgenomen in de indiaanse Oneida-stam en bouwde rond 1785 de eerste huizen van het dorp. Op dit moment wonen er nog vijf indianen in de stad.

Eerder aangepast

Het wapen werd al eerder aangepast. In het verleden waren de handen van White zichtbaar op de keel van de indiaan geplaatst; nu liggen ze op de schouders van de indiaan.

De kiezers die aangeven een ander stadswapen te willen hebben, kunnen in het referendum ook aangeven wat ze dan wel voor afbeelding willen hebben. Een mogelijke optie is een afbeelding van het Eriekanaal, de 600 kilometer lange waterweg die de Hudsonrivier met het Eriemeer verbindt. Het kanaal speelde een belangrijke rol in de groei van Whitesboro.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie