Het aantal aangiftes vanwege diefstal of aanranding rond de jaarwisseling in Keulen is zondag gestegen naar 516. 

De Keulse politie liet zaterdag al weten dat het eerder genoemde aantal van 170 aangiftes meer dan verdubbeld was tot 379. In zo'n 40 procent van de ruim vijfhonderd aangiftes wordt melding gemaakt van seksuele delicten.

Ook in de andere Duitse steden werden rond de jaarwisseling soortgelijke incidenten gemeld. Het aantal aangiftes dat werd gedaan in Hamburg steeg zondag naar 133. In Frankfurt am Main kwamen tot op heden 15 aangiftes binnen.

De politie in Keulen hield zaterdagavond in Gütersloh, nabij Bielefeld, een 19-jarige Marokkaan aan die in het bezit was van een telefoon die in de nieuwjaarsnacht in Keulen werd gestolen van een 23-jarig slachtoffer. De man zat sinds begin 2013 al meerdere malen vast voor diverse delicten. 

De politie heeft daarnaast nog negentien personen in beeld als verdachte, maar is met onder meer videobeelden en getuigenverklaringen nog op zoek naar meer bewijs om concrete misdaden aan de verdachten te kunnen linken.

De politie zoekt de daders voornamelijk onder mannen van Noord-Afrikaanse origine. Het gaat ''voor een groot deel" om asielzoekers en illegalen, aldus een eerdere verklaring van de Keulse politie.

Video: Vrouwen in Keulen de straat op vanwege aanrandingen

Vluchtelingenbeleid

De aanrandingen en berovingen hebben geleid tot verhitte debatten over het vluchtelingenbeleid. De gastvrijheid van de Duitse regering jegens vluchtelingen uit oorlogsgebieden was al fel omstreden voor het nieuwe jaar aanbrak.

De grote vraag is momenteel of de autoriteiten in Keulen met opzet wilden verhullen dat er asielzoekers onder de vermeende daders zijn. Een groot punt van discussie is ook hoe het land zo snel mogelijk afkomt van asielzoekers die misdaden hebben gepleegd.

'Georganiseerde actie'

De incidenten rond de jaarwisseling zijn volgens de Duitse minister van Justitie Heiko Maas een georganiseerde actie. "Niemand kan mij vertellen dat dit niet vooraf georkestreerd is", aldus de SPD-minister in de Duitse krant Bild am Sonntag.

"Als op zo'n grote schaal misdaden worden begaan, lijkt het er sterk op dat dit niet spontaan gebeurd is. We moeten zo snel mogelijk duidelijk zien te krijgen hoe dit heeft kunnen gebeuren."

Bild am Sonntag meldt tevens op basis van politiebronnen dat Noord-Afrikaanse jongeren elkaar in de dagen voor de jaarwisseling via sociale media hebben opgeroepen om naar het stationsplein in Keulen te komen. De oproep zou ook verspreid zijn in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Maas onderzoekt de mogelijkheid om daders terug te sturen naar het land van herkomst. "Als dat niet kan, zullen we suggesties doen om dat te veranderen. We willen alle daders voor de rechter brengen om de vele vluchtelingen die niets misdaan hebben te beschermen en ervoor te zorgen dat niemand zich in Duitsland boven de wet kan stellen."