Mexico bereid tot uitlevering 'El Chapo'

Mexico zegt bereid te zijn om drugsbaas Joaquin 'El Chapo' Guzmán uit te leveren aan de Verenigde Staten. 

Eerdere verzoeken van de VS om zijn uitlevering werden door Mexico van de hand gewezen. De VS wil Guzmán al jaren vervolgen, zo schrijft CNN.

De advocaat van Guzmáns gaat een overdracht aan de VS aanvechten. De laatste dagen heeft hij al zes verzoeken ingediend om de uitlevering te voorkomen.   

Volgens een goed ingevoerde bron wil Mexico de drugsbaron zo snel mogelijk naar de VS sturen. Dat kan mogelijk al halverwege 2016, al kunnen de advocaten van El Chapo het proces nog vertragen.

Voorbereiding

Gisteren liet de Amerikaanse minister van Justitie, Loretta Lynch, al weten blij te zijn met de arrestatie van de drugsbaron. Zij wil dat 'El Chapo' zich verantwoord voor zijn misdaden. 

De Mexicaanse autoriteiten zijn al voor de aanhouding van Guzmán begonnen met het voorbereiden van zijn uitlevering aan de Verenigde Staten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken, Justitie en rechters hebben volgens president Enrique Pena Nieto vorig jaar de eerste stappen al gezet.

Klopjacht

Op 12 juli ontsnapte de drugsbaron uit een zwaarbeveiligde gevangenis. Sindsdien was er een grote klopjacht gaande op Guzmán. 

De drugsbaron probeerde voor de arrestatie te vluchten door een rioolbuis toen de Mexicaanse politie bij hem binnenviel. Agenten konden hem uiteindelijk arresteren toen Guzmán in een auto probeerde te stappen

'El Chapo' stond aan het hoofd van het machtige Sinaloa kartel dat sinds ongeveer 1990 geldt als het machtigste kartel in Mexico. Hij stond ooit op de lijst van miljardairs van het Amerikaanse zakenblad Forbes.

Lees meer over:
Tip de redactie