Tienduizenden mensen zijn in de Noord-Spaanse stad Bilbao de straat opgegaan om een betere behandeling van ETA-gevangen af te dwingen. 

Er zitten zo'n 500 leden van de Baskische afscheidingsbeweging vast in gevangenissen in Spanje en Frankrijk, zo schrijft de NOS.

Er wordt in Baskenland al jaren aangedrongen op amnestie en overplaatsing van de gevangenen naar de eigen regio. Nu moet er door familie en vrienden soms een reis van meer dan 1.000 kilometer afgelegd worden om de gevangenen te bezoeken.

Familieleden van gevangenen liepen vooraan in de grootste stad van Baskenland. Woordvoerder Joseba Azkarraga wijst erop dat "de kwestie zelf kan worden opgelost als de gevolgen van het conflict ongedaan zijn gemaakt". 

Bloederige strijd

De ETA strijdt sinds 1959 voor onafhankelijkheid van Baskenland, waarna een bloederige strijd volgde. In 2011 werden de wapens neergelegd.

Spanje heeft momenteel een separatistische regeringspartij, de PNV, die de betogers in grote lijnen steunen. Zij demonstreerden zaterdag niet mee. Ook de regering van de autonome regio wil dat de gevangenen een andere behandeling krijgen. Dit voorstel stuit tot nu toe op verzet van de regering in Madrid. Die wil dat de ETA zichzelf opheft.