Het aantal aangiften na de gebeurtenissen in Keulen in de nieuwjaarsnacht is opgelopen tot 379, heeft de politie in de Duitse stad zaterdag gemeld. In veertig procent van de gevallen gaat het om aangifte wegens seksueel geweld.

De politie zoekt de daders voornamelijk onder mannen van Noord-Afrikaanse origine.

Het gaat ''voor een groot deel" om asielzoekers en illegalen, aldus een verklaring van de Keulse politie. Het onderzoeksteam is uitgebreid naar meer dan honderd ''ervaren politievrouwen en -mannen".

Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft donderdag gezegd dat de federale justitie inmiddels 31 mensen heeft geïdentificeerd die een belangrijke rol bij het geweld in Keulen hebben gespeeld. Achttien van deze verdachten zijn asielzoekers.

Het gaat om negen Algerijnen, acht Marokkanen, vijf Iraniërs, vier Syriërs een Irakees, een Serviër, een Amerikaan en twee Duitsers.

Pegida

In Keulen vond zaterdagmiddag een protest plaats van anti-islameringsbeweging Pegida en de extreemrechtse partij Pro Köln. De aanleiding was de massa-aanranding in de stad. Met een waterkanon werden door de Duitse politie de honderden demonstranten uiteen gejaagd. De politie kwam in actie nadat ze werd bekogeld met flessen en rotjes.

Bij de ongeregeldheden is een journalist gewond geraakt. Ook zouden er mensen snijwonden in hun gezicht hebben opgelopen. Een nog onbekend aantal demonstranten is gearresteerd.

Vreedzamer

Een tegendemonstratie van rond de 2500 mensen, voornamelijk vrouwen, tegen racisme en seksisme verliep zaterdag beduidend vreedzamer.

De politie was in groten getale op het plein voor het Keulse centraal station aanwezig. Er waren rond de 1700 agenten op de been.

Vluchtelingenbeleid

De aanrandingen en berovingen hebben geleid tot verhitte debatten over het vluchtelingenbeleid. De gastvrijheid van de Duitse regering jegens vluchtelingen uit oorlogsgebieden was al fel omstreden voor het nieuwe jaar aanbrak.

De grote vraag is momenteel of de autoriteiten in Keulen met opzet wilden verhullen dat er asielzoekers onder de vermeende daders zijn. Een groot punt van discussie is ook hoe het land zo snel mogelijk afkomt van asielzoekers die misdaden hebben gepleegd.

Antwerpen

Niet alleen in Keulen, ook in de Belgische stad Antwerpen is de anti-islambeweging Pegida zaterdag de straat op gegaan. Honderden mensen demonstreerden er tegen de islam en de instroom van asielzoekers. Ook werd verwezen naar de massa-aanranding in Keulen.

Onder de ruim driehonderd demonstranten waren ook Nederlanders. Vlaams Belang-voorman Filip Dewinter en de Nederlandse Pegida-activist Edwin Wagensveld hielden er een toespraak.

Elders in Antwerpen was tegelijkertijd een tegendemonstratie van twee linkse groeperingen. Zij voerden actie tegen haatzaaien en voor meer solidariteit met de oorlogsvluchtelingen.