Politie gebruikt waterkanonnen bij betoging Keulen

De Duitse politie heeft zaterdagmiddag in Keulen een resoluut einde gemaakt aan een demonstratie van anti-islambeweging Pegida en de extreemrechtse partij Pro Köln. 

Met een waterkanon werden de honderden demonstranten uiteen gejaagd. De politie kwam in actie nadat ze werd bekogeld met flessen en rotjes.

Bij de ongeregeldheden is een journalist gewond geraakt. Ook zouden er mensen snijwonden in hun gezicht hebben opgelopen. Een nog onbekend aantal demonstranten is gearresteerd.

Vreedzamer

Een tegendemonstratie van rond de 2500 mensen, voornamelijk vrouwen, tegen racisme en seksisme verliep beduidend vreedzamer.

De politie was in groten getale op het plein voor het Keulse centraal station aanwezig. Er waren rond de 1700 agenten op de been.

Aanleiding

Aanleiding voor de demonstraties was de massa-aanranding in de nieuwjaarsnacht. Meer dan 170 vrouwen werden op het stationsplein beroofd, aangerand of zelfs verkracht door een menigte mannen, onder wie zeker achttien asielzoekers.

Bondskanselier Angela Merkel zei vrijdagavond dat asielzoekers die de wet overtreden, sneller moeten kunnen worden uitgewezen. Dat zou al moeten kunnen als de persoon in kwestie wordt veroordeeld tot een voorwaardelijke straf. Nu kan een asielverzoek pas worden afgewezen als de asielzoeker tot minstens drie jaar celstraf is veroordeeld.

Asielzoekers

Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft donderdag gezegd dat de federale justitie inmiddels 31 mensen heeft geïdentificeerd die een belangrijke rol bij het geweld in Keulen hebben gespeeld. Achttien van deze verdachten zijn asielzoekers.

Het gaat om negen Algerijnen, acht Marokkanen, vijf Iraniërs, vier Syriërs een Irakees, een Serviër, een Amerikaan en twee Duitsers.

In totaal deden 170 vrouwen aangifte van aanranding, verkrachting of diefstal. 

Video: Vrouwen in Keulen de straat op vanwege aanrandingen

Vluchtelingenbeleid

De aanrandingen en berovingen hebben geleid tot verhitte debatten over het vluchtelingenbeleid. De gastvrijheid van de Duitse regering jegens vluchtelingen uit oorlogsgebieden was al fel omstreden voor het nieuwe jaar aanbrak.

De grote vraag is momenteel of de autoriteiten in Keulen met opzet wilden verhullen dat er asielzoekers onder de vermeende daders zijn. Een groot punt van discussie is ook hoe het land zo snel mogelijk afkomt van asielzoekers die misdaden hebben gepleegd.

Antwerpen

Niet alleen in Keulen, ook in de Belgische stad Antwerpen is de anti-islambeweging Pegida zaterdag de straat op gegaan. Honderden mensen demonstreerden er tegen de islam en de instroom van asielzoekers. Ook werd verwezen naar de massa-aanranding in Keulen.

Onder de ruim driehonderd demonstranten waren ook Nederlanders. Vlaams Belang-voorman Filip Dewinter en de Nederlandse Pegida-activist Edwin Wagensveld hielden er een toespraak.

Elders in Antwerpen was tegelijkertijd een tegendemonstratie van twee linkse groeperingen. Zij voerden actie tegen haatzaaien en voor meer solidariteit met de oorlogsvluchtelingen.

Lees meer over:
Tip de redactie