Merkel wil asielzoeker die wet overtreedt snel uitzetten

Asielzoekers die de wet overtreden, moeten volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel sneller kunnen worden uitgewezen.

Merkel is voorstander van een dergelijke wetswijziging. Dat maakte ze vrijdagavond bekend op een tweedaagse top van haar partij CDU in Mainz.

De huidige Duitse wetgeving bepaalt dat een asielzoeker tot minstens drie jaar celstraf moet worden veroordeeld, wil zijn asielaanvraag worden afgewezen. Dat kan dan alleen als het in zijn land van herkomst veilig is.

Het standpunt van Merkel volgt op de aanrandingen en berovingen van vrouwen en meisjes tijdens de jaarwisseling in Keulen. Vrijdag werd bekend dat zeker achttien asielzoekers daarbij waren betrokken. ''Er zijn vreselijke dingen gebeurd'', aldus de bondskanselier. ''We moeten daarop reageren.''

Video: Vrouwen in Keulen de straat op vanwege aanrandingen

Hamburg

Ook in andere steden zoals Hamburg zijn vrouwen lastig gevallen. Burgemeester Olaf Scholz (SPD) van Hamburg riep eveneens op tot een snellere uitzetting van criminele vluchtelingen. "Mijn rechtvaardigheidsgevoel zegt me: Wie in ons land te gast is, en misdaden begaat, moet hier niet blijven", zei Scholz tegen persbureau DPA.

"Wie het fundamentele recht op asiel wil beschermen, moet het ook verdedigen tegen degenen die er aanspraak op maken en vervolgens de basisregels van onze samenleving negeren."

Na de incidenten tijdens de jaarwisseling had SPD-leider Sigmar Gabriel er al voor gepleit alle middelen te benutten om criminele asielzoekers naar hun land terug te sturen.

Rutte

Mark Rutte reageerde eerder vrijdag al op de zaak in Keulen. Hij noemde het "walgelijk, weerzinwekkend en verschrikkelijk". De vrouwen die het slachtoffer werden, hoeven zich volgens Rutte op geen enkele manier schuldig te voelen. "Die schuld ligt voor 100 procent bij die griezels die het hebben gedaan."

De daders moeten worden opgepakt en berecht volgens de regels van de Europese rechtsstatelijke principes, zei Rutte. Ook Rutte ziet deze asielzoekers het liefst zo snel mogelijk verdwijnen. "Als je je zo misdraagt heb je hier niets te zoeken."

Keulen

Volgens de Duitse politievakbond hadden de gebeurtenissen tijdens oud en nieuw in Keulen niet zo hoeven te escaleren als de politieagenten steun hadden gekregen van collega's. Die collega's moesten echter de vluchtelingencrisis in de gaten houden. Tweehonderd politieagenten uit de deelstaat Noordrijn-Westfalen, waartoe ook Keulen behoort, zijn in Beieren om de grens te bewaken.

"De nacht was heel anders verlopen als ze hun collega's in Keulen hadden geholpen", aldus Ernst Walter van de vakbond tegen de krant Rheinischen Post. De Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann spreekt dit tegen. Daarnaast is de vluchtelingenproblematiek volgens hem heel belangrijk. Verschillende politiebureau's in Noordrijn-Westfalen zijn onderbezet, maar volgens Herrmann is "de grote aanwezigheid van agenten aan de grens gerechtvaardigd".

Demonstraties

In Keulen gaan diverse groepen zaterdag demonstreren. Anti-islambeweging Pegida heeft een mars aangekondigd die om 14.00 uur begint bij het station. De demonstratie onder de noemer 'Pegida beschermt!' wordt ondersteund door de extreemrechtse Partei Pro Köln. De politie verwacht zo'n duizend demonstranten.

Twee uur eerder begint aan de andere kant van het station een demonstratie van de beweging 'Keulen stelt zich open'. Deze groep protesteert onder het motto 'Nee tegen racisme, nee tegen seksueel geweld'.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie