De Amerikaanse president Barack Obama houdt zijn gastenstoel leeg tijdens de State of the Union die hij dinsdagavond uitspreekt. Hiermee wil hij respect betonen aan alle slachtoffers van vuurwapens in zijn land.

Dat heeft het Witte Huis vrijdagavond via Twitter bekendgemaakt. Met dit gebaar wil Obama nogmaals duidelijk maken dat het Congres actie moet ondernemen tegen de onbeperkte handel in wapens in de VS.

Tijdens een bijeenkomst vrijdag lichtte Obama zijn besluit toe. "We willen dat de slachtoffers worden gezien en begrepen", legde hij uit volgens de website The Hill"Dat hun afwezigheid iets betekent in dit land. Hun verhalen moeten verteld worden en we willen de nabestaanden laten merken dat we ze niet vergeten zijn."

De president heeft de afgelopen week de aanval geopend op de vrije wapenhandel in zijn land. Hij wil dat dit onderwerp een cruciaal onderdeel wordt van de verkiezingen van november 2016. Obama heeft laten weten dat hij geen campagne zal voeren voor Democraten die tegen zijn plannen zijn voor hervorming van de wapenwet.

Uitzending

Obama sprak in de nacht van donderdag op vrijdag ook op de Amerikaanse nieuwszender CNN in een speciale uitzending over wapenbezit in de Verenigde Staten. Hij zei dat het voor mensen die de wet naleven gewoon nog mogelijk moet zijn om een wapen aan te schaffen, maar dat het voor criminelen onmogelijk moet worden gemaakt.

Ook uitte Obama felle kritiek op de Amerikaanse wapenlobby National Rifle Association (NRA). Volgens hem waren wapenfabrikanten bezig om wapens zogenaamd 'slim' te maken, waardoor ze alleen in bepaalde situaties gebruikt konden worden. De NRA stak hier volgens de president een stokje voor.

Video: Obama bij CNN

Obama uit felle krtiek op wapenlobby
Obama uit felle krtiek op wapenlobby

Nieuwe richtlijnen

De president presenteerde eerder al nieuwe richtlijnen voor de verkoop van vuurwapens. Zo moeten verkopers een vergunning aanvragen voor hun handel en wordt onderzoek naar de achtergrond van de koper verplicht.

Door de vergunning voor verkopers wil hij vooral de handel in het 'grijze gebied' aanpakken. Het verkopen van vuurwapens als hobby of voor een persoonlijke verzameling mag nu nog zonder vergunning. Veel mensen maken van deze regel misbruik, daarom komen er strengere controles.

Zo zal het Federal Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives (ATF) controleren hoe snel iemand de vuurwapens verkoopt die binnenkomen, of deze met winst worden verkocht en hoe vaak en in welke kwantiteit dat is gebeurd. Ook moeten verkopers het bij de ATF melden wanneer vuurwapens worden gestolen of kwijtraken. Deze 'verdwenen' wapens zijn jaarlijks betrokken bij zo'n 1.333 delicten.

Gedurende zijn presidentschap heeft Obama meermaals aangedrongen op een strengere wapencontrole, maar hij slaagde er tot nu niet in wijzigingen door te voeren in het wapenbeleid. Bij de toelichting van zijn plannen dinsdag sprak Obama ook over de schietpartij op de school Sandy Hook in 2012. Daarbij brak hij in tranen uit.

FBI

De Amerikaanse recherchedienst FBI zal 230 nieuwe onderzoekers en personeelsleden aanstellen voor het doen van achtergrondonderzoek. Dat is een verdubbeling van het team dat daar nu voor verantwoordelijk is. In 2015 werden er ruim 22 miljoen onderzoeken uitgevoerd.

Obama wil ook tweehonderd extra mensen aanstellen bij de afdeling vuurwapenhandel van het ministerie van Justitie. De president wil daarnaast 500 miljoen dollar (ruim 460 miljoen euro) beschikbaar stellen voor betere toegang tot psychische hulp. Hij zal een voorstel doen in het Congres, meldt het Witte Huis.