Gewapende mannen vallen hotel in Egyptische plaats Hurghada aan

Twee terroristen hebben vrijdag in de Egyptische badplaats Hurghada een hotel aangevallen dat populair is bij buitenlandse toeristen. 

De aanval werd afgeslagen door beveiligers en de politie. Daarbij werd één terrorist gedood en raakte een andere gewond.

Ook is er een bomgordel onschadelijk gemaakt. Deze droeg de gedode terrorist.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken stelt dat de aanvallers gewapend waren met messen en ze twee Oostenrijkers en een Zweed hebben verwond. Een van de aanvallers zou een student zijn uit Gizeh, een buitenwijk van hoofdstad Caïro.

Messteken

Beveiligers hadden eerder nog gemeld dat een Duitse en een Deense toerist door messteken gewond raakten. De schutters schoten op de hoofdingang van het hotel, maar zijn het hotel niet binnengekomen.

De mannen kwamen met een bootje vanaf de ze naar het Bella Vista Hotel. Ze zouden een vlag van IS bij zich hebben gehad.

Het hotel aan de Rode Zee is populair bij buitenlandse toeristen. 

Caïro

Donderdag werden ook al toeristen beschoten in Egypte. In een vrijdag door Islamitische Staat opgeëiste aanslag werd door twee schutters in de hoofdstad Caïro op Israëlische toeristen geschoten voor het Three Pyramids Hotel, vlak bij de piramides van Gizeh. Niemand raakte gewond en één van de daders werd direct opgepakt.

IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi riep er onlangs toe op Joden over de hele wereld aan te vallen.

Nieuwe klap

De aanslagen zijn een nieuwe klap voor Egypte, waar toerisme een van de belangrijkste inkomstenbronnen is. De onrust heeft het land al veel toeristen gekost, zeker nadat in oktober een Russisch passagiersvliegtuig met 224 passagiers neerstortte in de Sinaï-woestijn kort na vertrek uit badplaats Sharm al-Sheikh. Aan boord op de vlucht naar Sint-Petersburg waren voornamelijk Russische toeristen.

Egypte ontkent nog altijd dat terrorisme de oorzaak van de crash was, maar zowel Rusland als veel westerse landen gaan ervan uit dat de claim van IS dat er een bom aan boord was klopt.

De Belgische reisorganisatie Thomas Cook bood toeristen die zaterdag naar Hurghada zouden afreizen vrijdag aan hun reis om te boeken naar een andere bestemming.

Lees meer over:
Tip de redactie