Een man die naar eigen zeggen aanhanger is van Islamitische Staat heeft vrijdagavond een politieagent in de Amerikaanse stad Philadelphia neergeschoten. 

De 33-jarige agent zat op dat moment in zijn auto en raakte zwaargewond.

De 30-jarige dader, een inwoner van de stad, werd direct gearresteerd. Hij loste elf schoten, waarvan er drie in de arm van de agent belandden. De agent kon nog wel achter de dader aan gaan, waarna andere agenten de schutter arresteerden.

"Hij heeft bekend deze laffe aanslag te hebben uitgevoerd uit naam van de islam", zei politiecommissaris Richard Ross. "Hij zei dat hij IS steunt, in Allah gelooft en dat dat de reden was om dit te doen", voegde een andere politiefunctionaris daaraan toe.

Psychische problemen

De schutter maakte gebruik van een wapen dat een paar jaar geleden door iemand anders werd gestolen uit het huis van een agent. "We weten niet hoeveel mensen het wapen in de tussentijd in handen hebben gehad", aldus Ross.

De dader leed volgens zijn moeder de laatste tijd aan psychische problemen en ze had hem aangemoedigd om hulp te zoeken. Hij had al een strafblad sinds hij in 2014 werd veroordeeld voor geweldpleging en verboden wapenbezit. Dat leverde hem ook een gevangenisstraf op.