Mexicaanse drugsbaas 'El Chapo' opgepakt

De Mexicaanse drugsbaron Joaquin 'El Chapo' Guzmán is opgepakt.

Dat heeft de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto vrijdag op Twitter laten weten.

''Missie volbracht: we hebben hem. Hierbij wil ik het Mexicaanse volk melden dat Joaquín Guzmán is gearresteerd'', schrijft Nieto. ''Mijn waardering voor de veiligheidsraad van het kabinet is groot voor deze belangrijke belangrijke prestatie voor de rechtsstaat Mexico.

'El Chapo' zou voor zonsopkomst zijn opgepakt in de stad Los Mochis, melden bronnen aan AP. Daarbij zou flink geschoten zijn, waarbij vijf verdachten de dood vonden. Eén Mexicaanse marinier raakte gewond. 

Guzmán probeerde voor de arrestatie te vluchten door een rioolbuis toen de Mexicaanse politie bij hem binnenviel. Agenten konden hem uiteindelijk arresteren toen Guzmán in een auto probeerde te stappen, aldus de Mexicaanse regering vrijdag lokale tijd.

De drugsbaron is weer teruggestuurd naar de gevangenis waaruit hij wist te ontsnappen. Volgens procureur-generaal Arely Gómez kwam de politie Guzmán op het spoor omdat hij een film over zijn leven wilde maken. Daarvoor had hij al contact met acteurs en producenten. Mede hierdoor kon de politie El Chapo lokaliseren en uiteindelijk arresteren.

Tunnel

Op 12 juli ontsnapte de drugsbaron uit een zwaarbeveiligde gevangenis. Sindsdien was er een grote klopjacht gaande op Guzmán. 

Guzmán stond aan het hoofd van het machtige Sinaloa kartel dat sinds ongeveer 1990 geldt als het machtigste kartel in Mexico. Hij stond ooit op de lijst van miljardairs van het Amerikaanse zakenblad Forbes.

Video: Bewakingscamera filmt ontsnapping El Chapo

Vliegtuigje

Guzmán zou na zijn ontsnapping met een vliegtuigje zijn overgevlogen naar een bergachtig gebied vlakbij zijn thuisbasis in Sinaloa. Na zijn ontsnapping zou Guzmán eerst naar de centraal gelegen staat Queretaro zijn geloodst. Van daaruit is hij met een vliegtuigje de bergen ingebracht.

Er zijn verschillende mensen opgepakt die verdacht worden van betrokkenheid bij de ontsnapping.

Wasgoed

Guzman zat sinds februari 2014 weer vast. Daarvoor was hij dertien jaar voortvluchtig nadat hij in 2001 ontsnapte met behulp van bewakers. Toen ontvluchtte hij de gevangenis in een karretje met wasgoed.

De Verenigde Staten hadden destijds een beloning van vijf miljoen dollar uitgeloofd voor de tip die tot zijn aanhouding zou leiden. El Chapo zal worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar diverse arrestatiebevelen tegen hem lopen. De Amerikaanse drugspolitie DEA prees de Mexicanen vrijdag voor de aanhouding.

Drugskartel

El Chapo is oprichter en leider van het Sinaloa-drugskartel, dat sinds ongeveer 1990 geldt als het machtigste kartel in Mexico. Onder zijn leiding werd voor miljarden dollars cocaïne, marihuana en methamfetamine de VS binnengesluisd. Hij stond ooit op de lijst van miljardairs van het Amerikaanse zakenblad Forbes.

Guzmán ontsnapte afgelopen zomer via een 1,5 kilometer lange tunnel uit de zwaarbewaakte Altiplano-gevangenis in Almoloya de Juárez, vlak bij de hoofdstad Mexico-Stad. In 2001 ontsnapte hij ook al uit een gevangenis in Guatemala waar hij sinds 1993 zat. In 2014 werd hij opnieuw opgepakt in de Mexicaanse havenstad Mazatlán.

Lees meer over:
Tip de redactie