In twintig Poolse steden demonstraties tegen omstreden wet

In bijna twintig steden in Polen gaan mensen zaterdag de straat op om te demonstreren tegen de omstreden nieuwe mediawet.

Die wet, donderdag ondertekend door president Andrzej Duda, houdt onder meer in dat de regering directie en hoofdredactie van de publieke omroep zelf kan benoemen en ontslaan.

De oppositie, journalisten en mensenrechtenorganisaties beschuldigen de nationaal-conservatieve regering ervan te veel invloed te krijgen op de media. De demonstranten zeggen zaterdag te strijden voor het behoud van de democratie.

Met het ingaan van de wet zijn direct nieuwe bazen bij de grote televisie- en radiostations benoemd. De Duitse eurocommissaris Günther Oettinger zei een paar dagen geleden dat hij vindt dat Polen onder toezicht moet komen te staan. "We zijn in overleg en ik wil niet speculeren over verdere gevolgen", aldus Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, donderdag. "Laten we niet dramatiseren. We hechten waarde aan vriendelijke en goede betrekkingen met Polen."

Kopstukken

De nieuwe mediawet ligt zowel in binnen- als buitenland onder vuur. De Duitse eurocommissarris Günther Oettinger wil dat Polen onder toezicht komt te staan vanwege het aannemen in de wet. Oettinger (Media) stelde vorige week dat Polen stemrecht in Brussel kan verliezen als het land zich niet voegt. De kwestie wordt op 13 januari besproken in de Europese Commissie.

Vier topstukken van de Poolse omroep hebben al ontslag genomen vanwege de mediawet. Het is niet de eerste nieuwe wet van de in oktober gekozen regering die onder vuur ligt. Onlangs tekende de president van Polen een wet die de macht en onafhankelijkheid van het Grondwettelijk Hof indamt. Door de wet dient het Grondwettelijk Hof niet langer als controleorgaan van de regering.

Lees meer over:
Tip de redactie