De Turkse politie is vrijdag in Istanbul een kantoor van de pro-Koerdische partij HDP binnengevallen en heeft daarbij zes mensen opgepakt. 

De actie was onderdeel van een operatie tegen de militante jongerenbeweging van de Koerdische PKK. De politie had een tip ontvangen dat in het HDP-kantoor een wapen lag dat gebruikt is bij een moord in juni 2015, die gepleegd zou zijn door PKK-leden.

Volgens president Recep Tayyip Erdogan is de HDP, in parlementszetels de derde partij van het land, gelieerd aan de PKK.

De PKK strijdt al decennialang voor meer Koerdische autonomie in het zuidoosten van Turkije en wordt door Turkije, de VS en de EU als terroristische beweging gezien. De HDP distantieert zich van geweld en streeft naar een vreedzame oplossing voor het conflict.

Opgelaaid

Het geweld in het overwegend Koerdische zuidoosten van Turkije is sinds afgelopen zomer weer opgelaaid na een wapenstilstand van twee jaar. De afgelopen dertig jaar kwamen meer dan 40.000 mensen om in het conflict. Vrijdag kwam een Turkse soldaat om en raakten vijf anderen gewond bij gevechten in de regio Sur.

Een andere soldaat overleed vrijdag aan zijn verwondingen na een eerdere aanval in het stadje Cizre tegen de grens met Syrië. In Silopi, nabij de grens met Irak, werden 58 PKK-militanten gevangen genomen door het Turkse leger.

Verplaatst

De gevechten in de regio hebben zich verplaatst van het platteland naar steden en dorpen, waardoor ook het aantal burgerslachtoffers is toegenomen. Volgens de HDP vielen sinds half december 72 burgerdoden. Duizenden mensen zijn op de vlucht. Volgens Erdogan zijn in 2015 3100 PKK-leden gedood.