Wolfgang Albers is niet langer de baas van de politie in Keulen. Hij is vrijdag met vervroegd pensioen gestuurd. ''Ik heb begrip voor het besluit. Het gaat er nu om het verloren vertrouwen te herstellen'', zegt Albers in een verklaring.

De zestigjarige politiechef kreeg de afgelopen dagen veel kritiek na de gebeurtenissen in zijn stad rond de jaarwisseling. 170 vrouwen deden tot dusverre aangifte vanwege aanrandingen en berovingen tijdens oud en nieuw in Keulen.

Ongeveer duizend mensen hadden zich op het stationsplein verzameld en gooiden met vuurwerk. Toen de politie ingreep, vormden zich kleinere groepen. Daarna zouden vrouwen zijn omsingeld, lastiggevallen en beroofd.

''Er was op het plein sprake van een moeilijke situatie, maar wij hebben gedaan wat we konden'', zei Albers over de situatie in zijn stad. Vrijdag moest hij toch vertrekken. ''Ik accepteer dat ik als baas van de politie het mikpunt van de kritiek ben. De politiemensen die die nacht aan het werk waren in Keulen, verdienen deze kritiek niet.''

Albers kreeg de afgelopen dagen steeds meer kritiek. Die kwam onder meer van de minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière. Albers zou de situatie niet goed hebben ingeschat en ook laconiek hebben gereageerd op de eerste berichten van aanrandingen en berovingen.

Video: Gespannen sfeer tijdens jaarwisseling in Keulen

Gespannen sfeer tijdens jaarwisseling in Keulen
Gespannen sfeer tijdens jaarwisseling in Keulen

Asielzoekers

Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft donderdag gezegd dat de federale justitie inmiddels 31 mensen heeft geïdentificeerd die een belangrijke rol bij het geweld hebben gespeeld. Achttien van deze verdachten zijn asielzoekers.

Het gaat om negen Algerijnen, acht Marokkanen, vijf Iraniërs, vier Syriërs een Irakees, een Serviër, een Amerikaan en twee Duitsers.

Demonstraties

In Keulen gaan diverse groepen zaterdag demonstreren. Anti-islambeweging Pegida heeft een mars aangekondigd die om 14.00 uur begint bij het station. De demonstratie onder de noemer 'Pegida beschermt!' wordt ondersteund door de extreemrechtse Partei Pro Köln. De politie verwacht zo'n duizend demonstranten.

Twee uur eerder begint aan de andere kant van het station een demonstratie van de beweging 'Keulen stelt zich open'. Deze groep protesteert onder het motto 'Nee tegen racisme, nee tegen seksueel geweld'.

Zweden

De Zweedse politie onderzoekt acht aangiftes van aanranding tijdens de jaarwisseling in de stad Kalmar. De aangiftes zijn gedaan door vrouwen tussen de 16 en 20 jaar oud. Ze zouden zijn betast door groepjes jongeren bij een feest op een plein in het centrum van de 36.000 inwoners tellende plaats in het zuidoosten van Zweden.

Ook in een restaurant aan het plein zouden onder meer borsten van vrouwen zijn aangeraakt. Vooralsnog zijn een 32-jarige en een 19-jarige asielzoeker aangehouden als verdachten. Eerder deze week werden ook al aanrandingen gemeld bij het nieuwjaarsfeest in de Zwitserse stad Zürich. Het aantal aangiftes staat hier op 25.