Zeker achttien asielzoekers waren ruim een week geleden betrokken bij de aanrandingen en berovingen van vrouwen en meisjes in en voor het station van Keulen. 

Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat de federale justitie inmiddels 31 mensen heeft geïdentificeerd die een belangrijke rol bij het geweld hebben gespeeld. Achttien van deze verdachten zijn asielzoekers.

Het gaat om negen Algerijnen, acht Marokkanen, vijf Iraniërs, vier Syriërs een Irakees, een Serviër, een Amerikaan en twee Duitsers.

Donderdag werd er al bekend dat er volgens anonieme bronnen binnen de Duitse politie asielzoekers betrokken waren bij de aanrandingen in Keulen. Het zou voornamelijk om Syriërs gaan.

Volgens de bronnen zou de politiechef van het politieteam in Keulen de waarheid hebben verbloemd. De politie in Keulen liet eerder nog via officiële wegen weten dat er geen aanwijzingen waren dat het om asielzoekers zou gaan. 

Vluchtelingenbeleid

De aanrandingen en berovingen hebben geleid tot verhitte debatten over het vluchtelingenbeleid. De gastvrijheid van de Duitse regering jegens vluchtelingen uit oorlogsgebieden was al fel omstreden voor het nieuwe jaar aanbrak.

De grote vraag is momenteel of de autoriteiten in Keulen met opzet wilden verhullen dat er asielzoekers onder de vermeende daders zijn. Een groot punt van discussie is ook hoe het land zo snel mogelijk afkomt van asielzoekers die misdaden hebben gepleegd.

Bekijk beelden van de ongeregeldheden in Keulen:

Gespannen sfeer tijdens jaarwisseling in Keulen
Gespannen sfeer tijdens jaarwisseling in Keulen

Zürich

Naast Keulen zijn in diverse andere Duitse steden rond de jaarwisseling op grote schaal mensen beroofd en vrouwen aangerand. In Hamburg kwamen tot donderdag zeventig aangiftes binnen van diefstal, waarvan 23 inclusief aanranding. In Frankfurt zijn enkele vrouwen betast. Vooralsnog zijn daarvoor twee aangiftes binnengekomen.

Ook in de Zwitserse stad Zürich werden eenzelfde soort misdaden gepleegd door mannen met een getinte huidskleur. Bij de politie in Zürich waren donderdag ongeveer 25 diefstallen gemeld, terwijl zes vrouwen meldden seksueel te zijn lastiggevallen.