De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag laten weten dat hij voor de presidentsverkiezingen geen campagne zal voeren voor Democraten die tegen zijn plannen zijn voor hervorming van de wapenwet.

Obama wil dat de wapenwet een onderdeel wordt van de verkiezingen van november 2016, schrijft hij in The New York Times.

"Ik zal geen campagne voeren, stemmen of iemand steunen die tegen deze wapenhervorming is. En als 90 procent van de Amerikanen die voor deze hervorming zijn mij daarin steunen, dan kiezen wij bij de verkiezingen voor het leiderschap dat wij verdienen."

"Wapengeweld is een gezamenlijk probleem dat wij moeten oplossen. Elk jaar sterven er meer dan 30.000 Amerikanen door wapengeweld. Een nationale crisis zoals deze verdient een nationaal antwoord."

Obama schrijft dat iedereen zijn steentje moet bijdragen. "We kunnen nu stappen maken die levens redden. Iedereen, op elk niveau van de overheid, de private sector en burgers moeten hieraan bijdragen."

Wapenlobby

Obama sprak in de nacht van donderdag op vrijdag ook op de Amerikaanse nieuwszender CNN in een speciale uitzending over wapenbezit in de Verenigde Staten. Hij zei dat het voor mensen die de wet naleven gewoon nog mogelijk moet zijn om een wapen aan te schaffen, maar dat het voor criminelen onmogelijk moet worden gemaakt.

Ook uitte Obama felle kritiek op de Amerikaanse wapenlobby National Rifle Association (NRA). Volgens hem waren wapenfabrikanten bezig om wapens zogenaamd 'slim' te maken, waardoor ze alleen in bepaalde situaties gebruikt konden worden. De NRA stak hier volgens de president een stokje voor.

Video: Felle kritiek Obama op NRA

Nieuwe richtlijnen

De president presenteerde eerder al nieuwe richtlijnen voor de verkoop van vuurwapens. Zo moeten verkopers een vergunning aanvragen voor hun handel en wordt onderzoek naar de achtergrond van de koper verplicht.

Door de vergunning voor verkopers wil hij vooral de handel in het 'grijze gebied' aanpakken. Het verkopen van vuurwapens als hobby of voor een persoonlijke verzameling mag nu nog zonder vergunning. Veel mensen maken van deze regel misbruik, daarom komen er strengere controles.

Zo zal het Federal Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives (ATF) controleren hoe snel iemand de vuurwapens verkoopt die binnenkomen, of deze met winst worden verkocht en hoe vaak en in welke kwantiteit dat is gebeurd. Ook moeten verkopers het bij de ATF melden wanneer vuurwapens worden gestolen of kwijtraken. Deze 'verdwenen' wapens zijn jaarlijks betrokken bij zo'n 1.333 delicten.

Gedurende zijn presidentschap heeft Obama meermaals aangedrongen op een strengere wapencontrole, maar hij slaagde er tot nu niet in wijzigingen door te voeren in het wapenbeleid. Bij de toelichting van zijn plannen dinsdag sprak Obama ook over de schietpartij op de school Sandy Hook in 2012. Daarbij brak hij in tranen uit.

FBI

De Amerikaanse recherchedienst FBI zal 230 nieuwe onderzoekers en personeelsleden aanstellen voor het doen van achtergrondonderzoek. Dat is een verdubbeling van het team dat daar nu voor verantwoordelijk is. In 2015 werden er ruim 22 miljoen onderzoeken uitgevoerd.

Obama wil ook tweehonderd extra mensen aanstellen bij de afdeling vuurwapenhandel van het ministerie van Justitie. De president wil daarnaast 500 miljoen dollar (ruim 460 miljoen euro) beschikbaar stellen voor betere toegang tot psychische hulp. Hij zal een voorstel doen in het Congres, meldt het Witte Huis.