Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden gaat volgende week stemmen over uitbreiding van sancties tegen Noord-Korea.

Dat zei woordvoerder Paul Ryan donderdag. Het is nog niet bekend wanneer de stemming precies is, mogelijk maandag al.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, herhaalde woensdag al dat er een internationaal antwoord moet komen op de kernproef die Noord-Korea uitvoerde.

Kerry belde met zijn ambtgenoten in Japan en Zuid-Korea en benadrukte dat de VS zich zullen inzetten voor de veiligheid van die landen. Hij riep verder op tot een "verenigd antwoord op de provocatieve acties van Noord-Korea".

China

Kerry belde met zijn Chinese ambtgenoot en zei dat de aanpak van China met betrekking tot toenadering tot Noord-Korea niet tot het gewenste succes heeft geleid. Volgens Kerry is het nu tijd om daarmee te stoppen.

"China had een bepaalde aanpak. Die hebben we gerespecteerd en we hebben ze de ruimte gegeven. Ik heb vandaag duidelijk aangegeven dat we niet door kunnen gaan op deze manier. 'Business as usual' is voorbij." De Amerikanen zijn ook in gesprek met Zuid-Korea om opties te bespreken.

Het communistische land Noord-Korea verklaarde woensdag een succesvolle ondergrondse atoomproef te hebben uitgevoerd met een waterstofbom.

Video: Noord-Korea voert 'succesvol' kernproef met waterstofbom uit

Twijfel

Amerikaanse experts betwijfelen of de proef wel een waterstofbom betreft. Een waterstofbom zou volgens hen een veel langer en zwaarder seismisch effect hebben gehad. De test wees volgens de wetenschappers op het equivalent van 3,5 kiloton TNT en dat is niet genoeg voor een waterstofbom.

Andere experts stelden eerder al het onwaarschijnlijk te vinden dat Noord-Korea over de technologie beschikt om een volledige waterstofbom te ontwikkelen. 

De regering in Washington betitelde de proef hoe dan ook als een provocatie.