De aanrandingen in Keulen tijdens oudjaarsnacht, zouden volgens anonieme politiebronnen wel degelijk zijn gepleegd door asielzoekers uit Syrië die nog maar kort in Duitsland verbleven.

Slechts een klein deel van de groep was van Noord-Afrikaanse afkomst, zeggen de bronnen tegen de Welt am Sonntag. De meesten zouden Syriërs zijn.

Volgens de bronnen zou de politiechef van het politieteam in Keulen de waarheid hebben verbloemd. De politie in Keulen liet eerder nog via officiële wegen weten dat er geen aanwijzingen waren dat het om asielzoekers zou gaan. 

Ook zou de politie ervan uitgaan dat het de daders in eerste instantie zou gaan om het beroven en in de tweede plaats om het aanranden, maar volgens de anonieme bronnen was het juist andersom. De mannen waren er op gericht vrouwen te omsingelen en te betasten.

Van zo'n honderd daders is inmiddels de identiteit vastgesteld. De voorzitter van de politievakbond bevestigt aan de Welt am Sonntag dat er onder hen ook vluchtelingen waren.

Merkel

Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel is er sprake van een patroon wat betreft de incidenten. "Ik denk niet dat het gaat om afzonderlijke gevallen."

"Deze gebeurtenissen roepen zeer ernstige vragen op, die verder gaan dan Keulen. Vragen over verbanden en gemeenschappelijke gedragspatronen en of er minachting bestaat voor vrouwen door bepaalde groepen."

Merkel benoemde ook de mogelijkheid tot uitzetting uit Duitsland. "Op die manier geven we een duidelijk signaal aan degenen die niet bereid zijn om onze wettelijke normen te gehoorzamen."

Niet onder controle

Dat de politie de situatie tijdens oud en nieuw niet onder controle had wordt daags na de nieuwjaarswisseling steeds meer duidelijk. Men vreesde dat er gewonden en zelfs doden zouden vallen in de chaos rond het station in de stad.

In de stationshal en op het plein voor het station naast de beroemde Kölner Dom werden vrouwen beroofd en aangerand, maar dit werd pas een paar dagen later wereldkundig gemaakt door de Duitse autoriteiten. In een eerste persbericht op nieuwjaarsdag sprak de politie zelfs nog van een ''vreedzame'' stemming.

Video: Gespannen sfeer tijdens jaarwisseling in Keulen

Gespannen sfeer tijdens jaarwisseling in Keulen
Gespannen sfeer tijdens jaarwisseling in Keulen

Aanhoudingen

Uit een intern verslag van die avond blijkt dat er volgens de politiechef een ''opvallend hoog aantal migranten'' is aangehouden. Hij wijst er bovendien op dat er te weinig agenten waren ingezet om de orde te kunnen handhaven.

''De politie kon niet ieder slachtoffer helpen en alle daders aanhouden, wat bij de dienstdoende agenten tot grote frustratie leidde. We werden geconfronteerd met een respectloosheid die ik in mijn 29 jaar bij de politie nog nooit heb ervaren.''

''Ik heb jonge vrouwen gezien van wie het slipje was uitgetrokken of die door de menigte bespuugd waren. Ik heb huilende vrouwen gezien. Die beelden hebben me geschokt en moesten we eerst verwerken. We waren bezig onszelf te beschermen, omdat we massaal werden aangevallen.''

Zürich

Naast Keulen zijn in diverse andere Duitse steden rond de jaarwisseling op grote schaal mensen beroofd en vrouwen aangerand. In Hamburg kwamen tot donderdag zeventig aangiftes binnen van diefstal, waarvan 23 inclusief aanranding. In Frankfurt zijn enkele vrouwen betast. Vooralsnog zijn daarvoor twee aangiftes binnengekomen.

Ook in de Zwitserse stad Zürich werden eenzelfde soort misdaden gepleegd door mannen met een getinte huidskleur. Bij de politie in Zürich waren donderdag ongeveer 25 diefstallen gemeld, terwijl zes vrouwen meldden seksueel te zijn lastiggevallen.