De Poolse president Andrzej Duda heeft donderdag de omstreden mediawet bekrachtigd, die de publieke omroep minder macht zal geven.

Dat meldt AFP donderdag.

Met de nieuwe mediawet, die het parlement vorig jaar accepteerde, kan de regering de directie en hoofdredactie van de publieke omroep zelf benoemen en ontslaan.

De wet heeft al voor veel verbazing gezorgd bij onder andere de Europese Commissie. De Duitse eurocommissaris Günther Oettinger wil dat Polen onder toezicht komt te staan. 

Oettinger (Media) stelt in de krant Frankfurter Allgemeine dat Polen stemrecht in Brussel kan verliezen als het land zich niet voegt. Hij gaat dat volgende week voorstellen in de Europese Commissie. De kwestie wordt op 13 januari besproken.

Ontslag

Vier omroepbazen hebben zaterdag ontslag genomen vanwege de mediawet, melden Duitse media.

Het is niet de eerste nieuwe wet van de in oktober gekozen regering die onder vuur ligt. Onlangs tekende de president van Polen een wet die de macht en onafhankelijkheid van het Grondwettelijk Hof indamt. Door de wet dient het Grondwettelijk Hof niet langer als controleorgaan van de regering.

Ook daarover uitte de Europese Commissie haar bezorgdheid en waarschuwde ze voor een uitholling van de rechtstaat.

Harry van Bommel van de SP vraagt minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders Oettinger te steunen in diens plan om Polen het stemrecht te ontnemen wegens de nieuwe Poolse mediawet.