De Syrische regering gaat hulp toelaten tot de belegerde stad Madaya. Inwoners van die stad sterven door de belegering van de honger. 

BBC meldt op basis van de Verenigde Naties dat de regering van president Bashar al-Assad "de komende dagen" hulp gaat toelaten. 

Madaya, een plaats bij de grens met Libanon, op ongeveer 25 kilometer van Damascus, wordt sinds juli omringd door Syrische strijdgroepen, het Libanese Hezbollah en landmijnen. Deze week kwamen schokkende beelden naar buiten van uitgemergelde inwoners. In oktober werden de laatste hulpmiddelen bezorgd. 

De voltallige Tweede Kamer heeft bij het kabinet aan de bel getrokken over de hongersnood in Madaya. Sjoerd Sjoerdsma van D66 belde alle andere partijen en stelde met hen vragen voor het kabinet op over de kwestie.

Hij wil dat het kabinet de Verenigde Naties aanspoort tot noodhulp die het plaatsje kan bereiken. Daarom is een staakt-het-vuren rondom Madaya volgens Sjoerdsma cruciaal. ''Deze Syriërs worden gedwongen om insecten, planten en zelfs katten te eten. De situatie is onhoudbaar. ''

''Er sterven elke dag opnieuw mensen aan ondervoeding. Het kabinet moet de internationale gemeenschap aansporen om actie te ondernemen", zegt Sjoerdsma.

Zorgen

Het Rode Kruis maakt zich ernstige zorgen over de situatie in verschillende belegerde plaatsen in Syrië. "Die mensen hebben al veel te lang niet de beschikking over eerste levensbehoeften als voedsel en medicijnen", zegt een woordvoerder tegen de NOS. "De situatie is uiterst droevig en het winterweer maakt het alleen maar lastiger voor ze." 

De hulporganisatie noemt onder meer Foua en Kfarya, twee steden ten in het noordwesten van het land en de stad van de opstandelingen, Madaya, nabij de hoofdstad Damascus.

Het weinige eten in Madaya zou onbetaalbaar zijn geworden en de afgelopen weken kwamen er 17 tot 23 mensen om het leven door honger of tijdens hun zoektocht naar eten.