De politie in Keulen had de situatie op het stationsplein tijdens oud en nieuw geen moment onder controle. 

De Duitse krant Der Spiegel stelt op basis van een intern politierapport dat agenten zelfs vreesden voor hun leven.

Op de betreffende avond hadden zo'n duizend mensen zich op het plein naast de Domkerk verzameld. Nadat er met vuurwerk werd gegooid, greep de politie in en ontstonden er kleinere groepen. In het daarop volgende rumoer zouden vrouwen zijn omsingeld. Ze zouden lastig zijn gevallen en beroofd. 

Bedreigingen

Er ging veel fout in de nacht van 31 december op 1 januari, zo blijkt uit het rapport. Zo werd de politie belet om hulpbehoevenden te helpen, werden straatverboden genegeerd en ontvingen getuigen bedreigingen toen zij namen van daders noemden. Ook was de identificatie van de daders die avond onmogelijk omdat er te veel daders op hetzelfde moment aanwezig waren. 

De conclusies zijn door een hoge ambtenaar bij de politie opgeschreven. De man schrijft dat de situatie chaotisch en beschamend was. "Dit heb ik in 29 dienstjaren nog nooit meegemaakt."

Aangiftes

De politie heeft nog steeds geen compleet beeld van de gebeurtenissen op die avond. Wel zijn er al tientallen slachtoffers verhoord en 121 aangiftes binnengekomen. Twee vrouwen deden aangiftes van verkrachting. Ongeveer een kwart van die aangiftes gaan over aanrandingen.

Veel blijft onduidelijk over de daders. Getuigen spreken van daders met een 'Noord-Afrikaans uiterlijk'. De politie zegt geen aanwijzingen te hebben dat het om vluchtelingen gaat. De zaak wordt door de politie behandeld als 'georganiseerde misdaad'. Inmiddels heeft de politie zestien verdachten op het oog. 

Ook worden beelden van camera's op het plein bestudeerd. De politie heeft mensen met opnames op mobiele telefoons gevraagd om deze met hen te delen. 

De politie doet voorlopig geen mededelingen meer over de zaak. Eerst wordt deze besproken met het ministerie van Binnenlandse Zaken van de betrokken deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen. Het parlement van die deelstaat buigt zich er maandag over.

Video: Vrouwen in Keulen de straat op vanwege aanrandingen

Kritiek

De zaak zorgt in Keulen voor veel onvrede en kritiek. Zo is er pas op 4 januari een rapport naar buiten gebracht over de betreffende avond, toen al tientallen aangiftes binnen waren.

Ook gingen honderden mensen dinsdagavond de straat op om tegen de diefstal en aanrandingen te demonstreren. De actievoerders, veelal vrouwen, riepen op tot meer respect voor en betere bescherming van vrouwen.