Bij een bomaanslag op een opleidingscentrum van de politie in Zliten, een Libische stad aan de Middellandse Zee, zijn donderdag zeker zeventig mensen om het leven gekomen. Meer dan honderd mensen raakten gewond.

Bij de aanslag werd een vrachtauto vol met explosieven gebruikt. De aanslag was circa 150 kilometer ten oosten van de hoofdstad Tripoli, in de kustplaats Zliten.

Soortgelijke aanvallen werden in het verleden vaak gepleegd door de Libische tak van Islamitische Staat (IS). Zliten, een relatief welvarende handelsstad, staat niet bekend als een toevluchtsoord voor jihadisten.

"We hebben informatie dat twee dagen terug een boot in de stad is aangekomen met vreemden aan boord. Woensdag hebben veiligheidstroepen geprobeerd om alle mensen te identificeren die illegaal in de stad zijn", aldus het hoofd van de bewaking. "Het is ons helaas niet gelukt deze ramp te voorkomen."

Muammar Kaddafi

Volgens Libische media waren honderden rekruten bezig met hun ochtendoefening toen de aanslag werd gepleegd. Het opleidingscentrum was volgens BBC een legerbasis tijdens het bewind van dictator Muammar Kaddafi.

Ruim vier jaar na de dood van Kaddafi is Libië een land vol problemen. Tot voor kort vochten diverse milities om de macht en bovendien krijgt IS steeds meer voet aan de grond.