België gaat migranten in opvangcentra een cursus geven hoe er met respect met vrouwen moet worden omgegaan.

De Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken wil dit naar Noors voorbeeld organiseren en zo toestanden zoals in Keulen rond Nieuwjaar voorkomen, bericht donderdag onder meer de krant De Standaard.

In Noorwegen krijgen migranten al langer soortgelijke cursussen, aldus de krant. "We zullen het Noorse model kopiëren en de komende weken en maanden invoeren in alle Belgische centra", zegt de staatssecretaris.

In en voor het centraal station van Keulen zijn op oudejaarsavond meer dan honderd vrouwen en meisjes betast en bestolen door groepen beschonken aanranders met een volgens getuigen Noord-Afrikaans uiterlijk.

De burgemeester van de stad heeft tegengesproken dat de daders uit asielcentra komen, maar de massale aanranding heeft de discussie over vluchtelingen uit islamitische landen verhevigd.

Video: Vrouwen in Keulen de straat op vanwege aanrandingen

Vrouwen in Keulen de straat op vanwege aanrandingen
Vrouwen in Keulen de straat op vanwege aanrandingen

Kapellen

In het asielcentrum in het Vlaamse Kapellen worden al zulke cursussen gegeven. Volgens de plaatsvervangend directeur Britt de Herdt zijn er onder de asielzoekers "veel jonge viriele mannen" die in het land van herkomst strikt gescheiden zijn gehouden van vrouwen.

In de westerse samenleving is die scheiding er niet en sommigen denken dan dat hier alles mag. Daarom is er de cursus die duidelijk maakt wat mag en wat niet door de beugel kan, aldus De Herdt.