De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, heeft herhaald dat er een internationaal antwoord moet komen op de kernproef die Noord-Korea uitvoerde. 

Hij belde met zijn ambtgenoten in Japan en Zuid-Korea en benadrukte dat de VS zich zal inzetten voor de veiligheid van die landen. Kerry riep verder op tot een "verenigd antwoord op de provocatieve acties van Noord-Korea".

Het communistische land verklaarde woensdag een succesvolle ondergrondse atoomproef te hebben uitgevoerd met een waterstofbom.

De Republikeinse leiders van het Huis van Afgevaardigden overwegen ondertussen om spoedig een stemming te houden over uitbreiding van sancties in de richting van Noord-Korea. Daarbij worden landen die met Noord-Korea samenwerken getroffen. Het idee is om buitenlandse bedrijven die zakendoen met Pyongyang strenger te straffen.

De VN-Veiligheidsraad besloot al Noord-Korea nieuwe sancties op te leggen naar aanleiding van de kernproef.

Video: Zuid-Koreanen protesteren tegen kernproef Noord-Korea

Twijfel

Amerikaanse experts betwijfelen of de ondergrondse kernproef wel een waterstofbom betreft. Daarvoor wijzen ze op de seismische effecten van de explosie.

Die lijken veel te veel op voorgaande testen, die alle als ondergrondse atoomproeven werden bevestigd. De kracht van 5.1 magnitude is namelijk vergelijkbaar met Koreaanse atoomproeven in 2006, 2009 en 2013. Een waterstofbom zou volgens de experts een veel langer en zwaarder seismisch effect hebben gehad. De test wees volgens wetenschappers op het equivalent van 3,5 kiloton TNT en dat is niet genoeg voor een waterstofbom.

Andere experts stelden eerder al het onwaarschijnlijk te vinden dat Noord-Korea over de technologie beschikt om een volledige waterstofbom te ontwikkelen. 

De regering in Washington betitelde de proef hoe dan ook als een provocatie. Het Witte Huis kondigde aan in overleg te zullen treden met China, dat als enige land met het regime in Noord-Korea redelijke betrekkingen onderhoudt.