Het vertrek van de eerste Cubaanse vluchtelingen die in grote aantallen in Costa Rica zijn gestrand, is aanstaande. 

De eerste vlucht vertrekt komende dinsdag, heeft de minister van Buitenlandse Zaken van het Centraal-Amerikaanse land verklaard.

De 180 asielzoekers vliegen naar El Salvador, van waar ze met bussen verder worden vervoerd naar de grens tussen Guatemala en Mexico. De bedoeling is dat ze vervolgens doorreizen naar de VS, zoals ze zo graag willen.

In Costa Rica is het aantal gestrande Cubaanse vluchtelingen sinds november opgelopen tot naar schatting zo'n achtduizend. Ze willen naar de VS, maar werden tot op heden tegengehouden in die missie, omdat buurland Nicaragua de grens had afgesloten voor de vluchtelingen. Dat land ligt op de route van de eindbestemming.

Oplossing

Onlangs werd een oplossing gevonden voor het probleem. Verschillende Centraal-Amerikaanse landen stemden er mee in dat de vluchtelingen bij wijze van proef per vliegtuig naar El Salvador zouden worden gebracht, om vervolgens over land naar de Mexicaanse grens te worden gebracht.

De golf vluchtelingen is vermoedelijk een reactie op de betere relatie die de VS en Cuba hebben. De Cubanen vrezen dat ze door de herstelde diplomatieke banden binnenkort niet meer zo gemakkelijk als voorheen een verblijfsvergunning voor de VS krijgen. Een speciale wet uit 1966, op basis waarvan Cubanen die illegaal het land binnenkomen zich toch kunnen vestigen in de VS, wordt mogelijk ingetrokken.