Het Openbaar Ministerie in Keulen onderzoekt de grote reeks aanrandingen en berovingen in en bij het station rond oud en nieuw als georganiseerde misdaad.

Justitie heeft woensdag laten weten dat de beschrijvingen van de daders en de manier waarop ze te werk gingen ''op zijn minst niet uitsluiten dat het hier gaat om een georganiseerde daderstructuur''.

De zaak is daarom in handen van de afdeling georganiseerde misdaad van het Openbaar Ministerie, meldt de Kölnische Rundschau.

De Duitse minister van Justitie Heiko Maas liet zich eerder op woensdag ontvallen ''dat het allemaal afgesproken werk leek'' . Het zou volgens hem mooi zijn als het geen georganiseerde misdaad was, ''maar hier moet toch iemand achter zitten''.

Video: Spanningen in Keulen vanwege aanrandingen

Spanningen in Keulen vanwege aanrandingen
Spanningen in Keulen vanwege aanrandingen

Zakkenrollers

De politie zoek sinds woensdag naar de vrouwen die het slachtoffer waren van vijf zakkenrollers die op oudejaarsavond op een perron van het station zijn opgepakt. De vijf hadden een reiziger beroofd, maar ook meerdere vrouwen bedreigd en lastiggevallen. Terwijl de politie de mannen aanhield, zijn de betrokken vrouwen weggegaan.

Justitie hoopt dat getuigen, zowel de vrouwen als anderen op het perron, kunnen helpen na te gaan of de zakkenrollers later betrokken waren bij de massale aanrandingen en berovingen. De politie heeft de pech dat zij drie van de vijf betrokken dieven al op vrije voeten heeft gesteld.

Het is niet duidelijk of het tweetal dat nog vastzit, behoort tot de drie verdachten die de politie volgens de minister van Binnenlandse Zaken van Noord-Rijnland-Westfalen, Ralf Jäger, op het oog heeft. De politie van Keulen sprak later woensdag van vier mannen die zij als verdachte heeft geïdentificeerd.

De baas van de politievakbond, Rainer Wendt, zei woensdag in de Duitse pers dat hij bang is dat ''voor een doelmatige strafvervolging van alle daders eenvoudig niet genoeg personeel beschikbaar is''.

Pegida

De Duitse anti-islambeweging Pegida wil zaterdagmiddag voor het centraal station van Keulen een grote betoging houden. Pegida (Patriottische Europeanen Tegen Islamisering van het Avondland) heeft aanhangers opgeroepen zich dan voor het station te verzamelen naar aanleiding van de grootschalige aanranding en beroving van de vrouwen.

Pegida is begin vorig jaar opgedoken in Dresden en stelt niet extreemrechts te zijn. De beweging keert zich fel tegen de islam en niet-westerse invloeden in de westerse samenleving en tegen de komst van economische migranten.

Walgelijk

Premier Mark Rutte heeft woensdag op de gebeurtenissen in Keulen gereageerd, hij vindt het "walgelijk en te bizar voor woorden" wat er zich op oudjaarsavond in de Duitse stad heeft voorgedaan. Hij hoopt dat de Duitse autoriteiten de daders zo snel mogelijk weten op te sporen. "Dit moet afgestraft worden."

Ook Nederland moet volgens Rutte alert blijven. "Dat zijn we ook. Wat niet helpt is stigmatiseren en olie op het vuur gooien. Daar ga ik dus niet aan meedoen."

PVV-leider Geert Wilders klaagde eerder op de dag dat Rutte, die woensdag van vakantie terugkeerde, nog niet reageerde op de gebeurtenissen. Vicepremier Lodewijk Asscher liet zich al wel horen. Hij noemde de voorvallen ''huiveringwekkend''. ''De daders - een grote groep jonge Noord-Afrikaanse mannen - verdienen stuk voor stuk vervolging en straf'', aldus Asscher.