De VN-Veiligheidsraad gaat Noord-Korea nieuwe sancties opleggen naar aanleiding van de kernproef die het land in de nacht van dinsdag op woensdag uitvoerde. 

Dat deelde de vertegenwoordiger van Uruguay, de huidige voorzitter van de Veiligheidsraad mee, na afloop van de bijeenkomst van de raad.

De raad zal zich meteen over maatregelen gaan buigen. De sancties zullen op korte termijn worden neergelegd in een resolutie. De proef van de Koreanen is in strijd met eerdere resoluties van de Veiligheidsraad.

Noord-Korea voerde naar eigen zeggen een proef uit met een waterstofbom. De ontploffing veroorzaakte een aardbeving met een magnitude van 5.1. Driemaal eerder voerde het land kernproeven uit.

De beving vond plaats nabij de Noord-Koreaanse stad Sungjibaegam, in de buurt van het kernwapentestgebied Punggye-ri. 

Eerder testte de totalitaire staat plutoniumbommen, die minder krachtig zijn dan waterstofbommen. 

Twijfel

Amerikaanse experts betwijfelen of de ondergrondse kernproef wel een waterstofbom betreft. Daarvoor wijzen ze op de seismische effecten van de explosie.

Die lijken veel te veel op voorgaande testen, die alle als ondergrondse atoomproeven werden bevestigd. De kracht van 5.1 magnitude is namelijk vergelijkbaar met Koreaanse atoomproeven in 2006, 2009 en 2013. Een waterstofbom zou volgens de experts een veel langer en zwaarder seismisch effect hebben gehad. De test wees volgens wetenschappers op het equivalent van 3,5 kiloton TNT en dat is niet genoeg voor een waterstofbom.

Andere experts gaven eerder al aan het onwaarschijnlijk te vinden dat Noord-Korea over de technologie beschikt om een volledige waterstofbom te ontwikkelen. 

De regering in Washington betitelde de proef hoe dan ook als een provocatie. Het Witte Huis kondigde aan in overleg te zullen treden met China, dat als enige land met het regime in Noord-Korea redelijke betrekkingen onderhoudt.

Video: Noord-Koreaanse staatstelevisie meldt de 'succesvolle' kernproef

Ook de Zuid-Koreaanse chef van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, heeft de Noord-Koreaanse kernproef fel veroordeeld. Hij noemde de test die Noord-Korea woensdag uitvoerde "uiterst destabiliserend".

Ban Ki-moon eist dat Noord-Korea ophoudt met nucleaire activiteiten. De Nederlandse minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) omschreef de Noord-Koreaanse proef als de "zoveelste gevaarlijke provocatie".