Het Duitse kabinet besloot woensdag om 500 extra militairen naar het noorden van Mali te sturen ter ondersteuning van de VN-missie Minusma.

De Duitsers zullen daar nauw samenwerken met de Nederlandse militairen die al bijna twee actief zijn voor Minusma in het noorden van het West-Afrikaanse land.

Door de komst van onder anderen de Duitsers zal de Nederlandse bijdrage aan de missie dit jaar met ongeveer een derde worden teruggebracht tot zo'n driehonderd militairen.

Duitsland maakte in november na de aanslagen in Parijs al bekend extra militairen naar Mali te sturen om de Franse troepen in het gebied te ontlasten.

Sahel

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders liet woensdag weten dat Nederland 1,5 miljoen euro zal investeren om het mensensmokkelaars moeilijker te maken om in de Sahel-regio te opereren. 

"De situatie in de Sahel-regio is instabiel en broos. Het gebied vormt daardoor een broeinest voor smokkelaars en extremistische bewegingen", aldus Koenders. De 1,5 miljoen euro komt bovenop de 3 miljoen euro die Nederland al heeft uitgetrokken voor het Sahel-gebied.