De Duitse politie heeft drie verdachten geïdentificeerd die zich in Keulen schuldig zouden hebben gemaakt aan aanrandingen en berovingen van vrouwen rond Nieuwjaar. 

De minister van Binnenlandse Zaken van de betrokken deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, Ralf Jäger, heeft dit woensdag gezegd volgens de krant Kölner Stadt-Anzeiger.

Jäger wilde verder weinig kwijt over de drie verdachten en over het onderzoek omdat dat nog loopt. Hij zei dat er nog geen arrestaties zijn verricht.

Het aantal aangiftes is opgelopen tot 106, waaronder twee wegens verkrachting. Driekwart van de aangiftes heeft een seksuele achtergrond, zei de politie woensdag.

Verhoren

Na de verhoren van slachtoffers is er een duidelijker beeld van wat zich op het stationsplein in Keulen heeft afgespeeld. "Veel vrouwen geven in de gesprekken aan dat ze ook zijn betast", aldus een politiewoordvoerder.

Ongeveer duizend mensen hadden zich op het stationsplein verzameld. Toen er met vuurwerk werd gegooid, greep de politie in en ontstonden er kleinere groepen. In die drukte zouden vrouwen zijn omsingeld, lastiggevallen en beroofd.

Video: Vrouwen protesteren in Keulen vanwege aanrandingen

Asscher

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) vindt dat de burgemeester van Keulen een verkeerd signaal heeft afgegeven na de aanranding. Dat schrijft de vicepremier woensdag op Facebook.

De burgemeester heeft vrouwen aangeraden op armlengte afstand te blijven van mannen tijdens het aanstaande carnaval, aldus Asscher. ''Het zal vast goed bedoeld zijn (...), maar het is een compleet verkeerd signaal''. Volgens hem heeft elke vrouw recht op vrijheid en veiligheid en is het verkeerd om de suggestie te wekken dat de vrouwen er zelf iets aan hadden kunnen doen.

Asscher noemt het gebeuren bij het centraal station van Keulen ''huiveringwekkend''.

Hamburg

Ook jonge vrouwen in Hamburg hebben meer dan vijftig aangiftes gedaan naar aanleiding van gevallen van aanranding, mishandeling of beroving rond oud en nieuw op de Reeperbahn. Dit heeft de politie van de havenstad woensdag bekendgemaakt. Het gaat om 39 klachten over aanrandingen en veertien over beroving en diefstal.

De slachtoffers zijn vrouwen van 18 tot 25 jaar oud. De politie heeft een speciaal onderzoeksteam op de zaak gezet en vraagt getuigen zich te melden. Volgens de Hamburgse politie zijn er geen aanwijzingen dat deze zaken iets te maken hebben met het seksueel geweld rond oud en nieuw in Keulen.