Irak gaat bemiddelen om te proberen de diplomatieke rel tussen Iran en Saudi-Arabië op te lossen. 

Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Ibrahim Jaafari woensdag.

Jaafari sprak op een gezamenlijke persconferentie met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif, die live werd uitgezonden op de Iraanse staatstelevisie.

Zarif zei dat Saudi-Arabië de spanningen in de regio aanwakkert, terwijl Teheran deze juist probeert te verminderen. ''Het creëren van spanningen is niet een teken van kracht, maar van zwakte'', zei hij.

Hard straffen

De relaties tussen Iran en Saudi-Arabië staan onder druk na de omstreden executies van 47 veroordeelden in Saudi-Arabië, onder wie een vooraanstaande sjiitische geestelijke. Saudi-Arabië heeft zijn diplomatieke betrekkingen met Iran verbroken en alle vluchten van en naar het land verboden.

Iran wil de aanvallers van de ambassade van Saudi-Arabië in Teheran hard straffen. "De aanvallers zijn criminelen wiens illegale en niet-islamitische daden ook schade hebben toegebracht aan de internationale reputatie van Iran", zei de Iraanse president Hassan Rhuhani woensdag in een poging de opgelopen spanningen tussen beide landen te kalmeren.

Aanvallen

Terreurorganisatie IS heeft woensdag gedreigd met aanvallen op Saudische gevangenissen waar nog meer terroristen vastzitten. Volgens persbureau Reuters heeft Islamitische Staat dit gezegd in een Arabische tekst die op internet is geplaatst.

De meeste 'terroristen' die Saudi-Arabië heeft geëxecuteerd waren verbonden aan al-Qaeda, dat inhoudelijk een ander beleid voert dan IS. Maar de haat tegen Saudi-Arabië, dat duizenden aanhangers van beide organisaties heeft opgesloten, delen de twee terreurgroepen.