Noord-Korea zegt in de nacht van dinsdag op woensdag 'succesvol' een ondergrondse kernproef te hebben uitgevoerd met een waterstofbom nabij het kernwapentestgebied Punggye-ri.

Update 6.15 uur: De VN-Veiligheidsraad komt woensdag bijeen voor overleg over de kernproef.

Lees het volledige nieuwsverhaal hieronder:

Noord-Korea heeft middels een verklaring op de nationale televisie melding gemaakt van de kernproef. De proef veroorzaakte een beving met een magnitude van 5.1 in het gebied.

De bewering van Noord-Korea dat het gaat om een waterstofbom is nog niet internationaal geverifieerd. Volgens de Verenigde Staten kan het dagen duren voordat dit duidelijk wordt, meldt CNN. Een waterstofbom is krachtiger dan een plutoniumbom, die laatste soort gebruikte het land bij eerdere proeven.

"De Democratische Volksrepubliek Korea, een verantwoordelijke nucleaire staat, zal zoals eerder duidelijk gemaakt niet als eerste een kernwapen inzetten of de desbetreffende technologie overdragen zolang vijandige staten geen inbreuk maken op de soevereiniteit van ons land", laat Noord-Korea weten in de verklaring.

Noord-Korea hoopt zichzelf te kunnen voorzien van een kernwapen welke de mogelijkheid heeft om het vaste land van de VS te bereiken, aldus de L.A. Times. Het is onbekend of het land beschikt over raketten die met kernwapens een dergelijke afstand kunnen overbruggen.

De ontploffing vond plaats om 1.30 uur Nederlandse tijd op negentien kilometer afstand van de Noord-Koreaanse stad Sungjibaegam. In die omgeving ligt tevens het kernwapentestgebied.

Noord-Korea voert 'succesvol' kernproef met waterstofbom uit
Noord-Korea voert 'succesvol' kernproef met waterstofbom uit

Spoedberaad

Buurland Zuid-Korea hield al ernstig rekening met de mogelijkheid van een proef door het communistische land, aldus persbureau Yonhap. De regering heeft de nationale veiligheidsraad bij elkaar gehaald voor spoedberaad over de situatie. De Japanse premier Shinzo Abe noemt de proef "totaal onacceptabel". Volgens de premier zal Japan komen met een stevige reactie.

Verder volgt ook de VS nauwlettend de situatie. "We blijven waakzaam en zijn toegewijd aan onze samenwerking met Zuid-Korea om de veiligheid te waarborgen op het Koreaanse schiereiland", aldus een woordvoerder van het Amerikaanse Pacific Command.

De Britse minister Philip Hammond van Buitenlandse Zaken sprak van ''een provocatie die ik zonder voorbehoud veroordeel''. Hij noemde de nucleaire test in een tweet tijdens zijn tweedaagse reis naar Peking een ''ernstige schending'' van de resoluties van de VN-Veiligheidsraad.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken noemt de proef "volstrekt onverantwoord'' en de "zoveelste gevaarlijke provocatie''. 

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt woensdag om 16.00 uur Nederlandse tijd bijeen voor overleg over de kernproef van Noord-Korea. Volgens een diplomaat binnen de raad vindt de bijeenkomst waarschijnlijk achter gesloten deuren plaats. Japan en de Verenigde Staten, vijanden van Noord-Korea, zouden gezamenlijk op de spoedzitting hebben aangedrongen.

Sancties

Op de locatie hebben de Noord-Koreanen drie keer eerder een ondergrondse ontploffing van een kernwapen getest, dat gebeurde in 2006, 2009 en in 2013. De Verenigde Naties legde het land daarvoor meerdere sancties op.