Als de Amerikanen naar de stembus gaan in het komende jaar, doen ze er volgens de Amerikaanse president Barack Obama goed aan te beseffen welke kandidaten in de weg staan van een progressieve wapenwetgeving. 

Obama lichtte dinsdagavond (Nederlandse tijd) zijn plannen voor de aanpassing van de wapenhandel in een toespraak toe. 

Bij de toespraak van Obama waren nabestaanden van slachtoffers aanwezig, evenals politica Gabrielle Giffords, die begin 2011 werd neergeschoten in Arizona. Ook vicepresident Joe Biden woonde de toespraak bij. De president werd onder luid gejuich door de zaal ontvangen.

Video: Obama in tranen tijdens toespraak 

Obama in tranen tijdens toespraak wapenwet
Obama in tranen tijdens toespraak wapenwet

Urgentie

Amerika moet een "gevoel van urgentie" krijgen als het de controle van vuurwapens betreft, stelde Obama. Hij legde uit hoe gemakkelijk het is voor mensen met een crimineel verleden om vuurwapens te kopen en pleitte voor een strengere controle van de verkoop. 

"De wapenlobby kan wellicht het Congres gijzelen, maar ze kunnen Amerika niet gijzelen", stelde Obama. Hij veegde tranen van zijn wang toen hij sprak over de schietpartij op de school Sandy Hook in 2012. "Elke keer als ik aan die kinderen denk, word ik boos", aldus Obama.  

Nieuwe richtlijnen

Obama presenteerde eerder al nieuwe richtlijnen voor de verkoop van vuurwapens. Zo moeten verkopers een vergunning aanvragen voor hun handel en wordt onderzoek naar de achtergrond van de koper verplicht. 

Door de vergunning voor verkopers wil de president vooral de handel in het 'grijze gebied' aanpakken. Het verkopen van vuurwapens als hobby of voor een persoonlijke verzameling mag nu nog zonder vergunning. Veel mensen maken van deze regel misbruik, daarom komen er strengere controles.

Zo zal het Federal Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives (ATF) controleren hoe snel iemand de vuurwapens verkoopt die binnenkomen, of deze met winst worden verkocht en hoe vaak en in welke kwantiteit dat is gebeurd.

Ook moeten verkopers het bekendmaken bij de ATF wanneer vuurwapens worden gestolen of kwijtraken. Deze 'verdwenen' wapens zijn jaarlijks betrokken bij zo'n 1.333 delicten.

FBI

De Amerikaanse recherchedienst FBI zal 230 nieuwe onderzoekers en personeelsleden aanstellen voor het doen van achtergrondonderzoek. Dat is een verdubbeling van het team dat daar nu voor verantwoordelijk is. In 2015 werden er ruim 22 miljoen onderzoeken uitgevoerd.

Obama wil ook tweehonderd extra mensen aanstellen bij de afdeling vuurwapenhandel van het ministerie van Justitie. De president wil daarnaast 500 miljoen dollar (ruim 460 miljoen euro) beschikbaar stellen voor betere toegang tot psychische hulp. Hij zal een voorstel doen in het Congres, meldt het Witte Huis.