De Spaanse politie heeft naar eigen zeggen een van de belangrijkste drugsbendes in Europa opgerold. Daarbij zijn zeven Britten, drie Nederlanders en twee Spanjaarden gearresteerd.

De bende had als uitvalsbasis de Spaanse Costa del Sol en was gespecialiseerd in het smokkelen van drugs naar Groot-Brittannië en Nederland.

De Amerikaanse en Britse politie waren bij het onderzoek, dat 'operatie Dulce' (operatie Zoet) heette, betrokken, meldden Spaanse media dinsdag. Het hoofd van de Spaanse politie, Ignacio Cosidó, beklemtoonde dat zijn land samen met de VS en Groot-Brittannië voorop loopt in de strijd tegen drugs.

De arrestaties waren volgens de Spaanse krant El Periódico op 14 december aan de Costa del Sol en in het noordwestelijke Galicië. Er zijn auto's, wapens, 3000 kilo cocaïne en 1,2 miljoen euro in beslag genomen.

Cocaïne

De operatie Dulce kwam aan het rollen toen de Spaanse politie ontdekte dat een groep Nederlanders in Galicië een grote hoeveelheid cocaïne aan land had gebracht. De drugssmokkelaars verbleven in Santiago de Compostela en vielen op omdat ze met geld smeten.

De klanten voor deze cocaïne waren twee Britse bendes in Málaga en in Marbella. De politie greep in op de dag dat de illegale handelswaar aan de Costa del Sol afgeleverd zou worden.