Politie en justitie hebben gevraagd of de gewapende militie, die al vier dagen een overheidsgebouw bezet houdt in Oregon, hun verzet op te geven.
 

De groep, die zichzelf Citizens for Constitutional Freedom heeft genoemd, nam zaterdag bezit van het bezoekerscentrum van een nationaal natuurpark in het stadje Burns.

Het gaat om zo’n 150 gewapende mannen. Hun bezetting vormt volgens persbureau Reuters een steunbetuiging aan twee landeigenaren die zich maandag weer in de gevangenis moesten melden voor een extra straf voor brandstichting.

Video: Sheriff vraagt militie weg te gaan

Sheriff Oregon vraagt gewapende militie weg te gaan
Sheriff Oregon vraagt gewapende militie weg te gaan

Gesloten

Het gebouw was gesloten vanwege de kerstvakantie. De bezetters stellen niemand te willen verwonden, maar sluiten geweld niet uit als de politie ze uit het pand wil halen. Volgens lokale media zouden sommige bezetters afscheidsvideo’s naar hun familie hebben gestuurd.

De bezetting houdt het dorpje flink in z'n greep. Zo zijn de scholen de komende week gesloten.

Overheidsinvloed

De groep, onder leiding van de mormoonse broers Ammon en Ryan Bundy, voert al jarenlang ruzie met de overheid over het bezit van land in de regio. De landeigenaren vinden dat de landelijke overheid teveel invloed uitoefent op hun bezit.

De ruzie gaat al vijftien jaar terug: in 2001 werd een lokale landeigenaar aangeklaagd door de federale overheid omdat hij buiten zijn gebied een aantal herten had doodgeschoten.

Vreedzame oplossing

De federale overheid heeft zich tot nu toe buiten de gewapende bezetting gehouden. De FBI heeft in een verklaring gemeld "te hopen dat de situatie vreedzaam wordt opgelost".

Het draaiboek voor dit soort situaties is aangepast nadat eerder soortgelijke bezettingen na ingrijpen van autoriteiten uitliepen op bloedbaden, zoals in Waco. In 1993 vielen er tientallen doden toen soldaten het gebouw belegerden van een religieuze sekte die werd verdacht van illegale wapenhandel

De Bundy’s leidden in 2014 ook al een gewapend protest tegen de overheid. Dit protest ging toen over het betalen van graasbelasting. De Bundy’s kregen hier veel steun voor, waarna de federale troepen uiteindelijk afzagen van een confrontatie.