In de ruzie tussen Iran en Saudi-Arabië na de omstreden executies door dat laatste land, heeft buurland Koeweit haar ambassadeur uit Iran teruggeroepen.

Koeweit volgt hierin bondgenoten Bahrein en Soedan die maandag al de banden met Iran verbraken. 

Het land is bondgenoot van Saudi-Arabië dat onlangs de sjiitische geestelijke Nimr al-Nimer executeerde. Dit leidde tot grote woede in Iran. Betogers in Teheran bestormden de ambassade van Saudi-Arabië waarna deze de banden met Iran verbrak.

Er waren al langer spanningen tussen het overwegend soennitische Saudi-Arabië en het sjiitische Iran. De Iraanse president Hassan Rohani veroordeelde zowel de executie als de bestorming, waarbij hij beloofde de daders te vervolgen en de buitenlandse ambassades in Teheran te beschermen.

Kalmte

Vanuit Europa is afkeurend gereageerd op de executies. Zowel Turkije, de Verenigde Staten als de Europese Unie roepen de regio op de kalmte te bewaren.  Het is nog niet duidelijk welke diplomatieke gevolgen de actie van Koeweit verder heeft. 

Ondertussen is het conflict tussen Iran en Saudi-Arabië nog niet dichtbij een oplossing. Zo verklaarde de Iraanse president Rohani dinsdag in Teheran dat het verbreken van de diplomatieke betrekkingen door de Saudi's niet kan verhullen dat zij een misdaad hebben begaan.