Vertegenwoordigers van de stad Keulen, van Justitie en de federale politie buigen zich dinsdag over de massale aanranding die in de nacht van oud op nieuw in de Duitse domstad plaatsvond.

De autoriteiten hebben inmiddels al meer dan negentig aangiften binnen van vrouwen.

Die werden bij het station van de stad pal naast de domkerk ingesloten door een groep van circa duizend mannen van Arabische en Noord-Afrikaanse afkomst en vervolgens beroofd en seksueel aangerand.

Hoewel de Keulse politie na de eerste berichten omstreeks één uur 's nachts ruim 140 mensen naar het station stuurde en daar ook nog eens ongeveer zeventig federale politiemensen aanwezig waren, konden die niet op tegen de enorme groep mannen die zich er had verzameld. 

Burgemeester Henriette Reker heeft aangekondigd de daders hoe dan ook te zullen opsporen. Minister Ralf Jäger van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Noordrijn-Westfalen zegde de stad in elk geval alle steun toe.

Afkomst

De politie is met het benoemen van de afkomst van de verdachten bewust afgeweken van de richtlijn die uit de publiciteit te houden. Landelijke en regionale bestuurders en politici in Duitsland eisen dat de aanranders worden opgespoord en bestraft.

De politie vindt dat dat niet verzwegen mag worden in een uitzonderlijk geval als dit. De mannen zouden teveel alcohol op hebben gehad.

Hoewel het onderzoek nog loopt, waarschuwt Heiko Maas, de Duitse minister van Justitie, geen overhaaste conclusies te trekken. Volgens NRC zou een gemeentebestuurder uit Keulen in lokale media met klem hebben gemeld dat de politie geen directe aanwijzingen heeft dat vluchtelingen met de zaak te maken hebben. Het onderzoek zou zich eerder richten op bekende veelplegers uit het criminele circuit.

Generaliseren

De in Rijnland-Westfalen bekende CDU-politica Julia Klöckner maakt het niets uit welke culturele achtergrond de daders hebben. ''Niets rechtvaardigt dit respectloos gedrag tegen vrouwen." Wie het recht minacht, moet met de gevolgen rekenen, zei ze. Stephan Mayer van de CSU zei dat juist niet verzwegen mag worden wie de daders zijn. 

Minister Thomas de Maizière (CDU) noemde het ernstige incident door een groep van migranten ''van een nieuwe dimensie". Tegelijk waarschuwde hij tegen generaliseren en alle migranten de schuld in de schoenen schuiven.

Walgelijk

De bondsminister voor Vrouwenzaken, Manuela Schwesig (SPD), betitelde de aanvallen als walgelijk en afschuwelijk. De stadsbestuurders van Keulen houden in het oog dat over ongeveer een maand het bekende carnaval losbarst. Ze willen herhaling voorkomen. Reker wil dan meer personele ondersteuning en videobewaking in de stad.

Volgens de site van de Duitse krant Zeit waren er tijdens de jaarwisseling ook ongeregelheden in Hamburg. Ook hier zouden vrouwen door meerdere mannen zijn omsingeld, seksueel zijn lastiggevallen en bestolen.