Saudi-Arabië verbreekt ook de commerciële banden met Iran. Eerder werden al de diplomatieke banden met het land verbroken.

De minister van Buitenlandse Zaken van Saudi-Arabië stelde maandag volgens persbureau Reuters ook dat Saudische burgers niet naar Iran mogen reizen. Het vliegverkeer van en naar Iran wordt aan banden gelegd.

Het besluit volgt op de bestorming van de Saudische ambassade in de Iraanse hoofdstad Teheran zaterdagavond. Daarbij stichtte een menigte demonstranten brand in het gebouw.

Dat protest was weer een reactie op de executie van de prominente sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr in Saudi-Arabië. Hij werd zaterdag samen met 46 anderen geëxecuteerd, omdat ze volgens Saudi-Arabië schuldig waren aan terrorisme.

Bahrein en Soedan verbraken maandag de diplomatieke banden met Iran. Alle Iraanse diplomaten moeten Bahrein binnen 48 uur verlaten.

Verenigde Staten

Het Witte Huis heeft Saudi-Arabië voorafgaand aan de executie gewaarschuwd voor mogelijk oplopende spanningen tussen het soennitische koninkrijk en Iran. Dat liet het Witte Huis maandag weten.

De woordvoerder van het Witte Huis zei dat de Verenigde Staten ''zeker ieder land veroordelen dat massa-executies uitvoert'' en waarschuwde dat de spanningen tussen Iran en Saudi-Arabië het moeilijker maken de strijdende partijen in het Syrische conflict in de richting van een politieke oplossing te krijgen.

''Er zijn directe bezwaren geuit door de Verenigde Staten bij Saudische functionarissen over de mogelijke schadelijke gevolgen van de uitvoering van massa-executies, in het bijzonder die van de sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr'', aldus de woordvoerder van het Witte Huis.

Video: Grote demonstraties in Irak om executie