Denemarken voert tijdelijke controles in aan de grens met Duitsland in een poging de stroom vluchtelingen te reguleren.

De Deense premier Lars Rasmussen maakte dat maandag bekend tijdens een persconferentie. De grenscontroles zijn met onmiddellijke ingang van kracht. 

Sinds september zijn er meer dan 91.000 vluchtelingen Denemarken binnengekomen. 31.000 van hen hebben asiel aangevraagd, de rest is doorgetrokken richting Zweden en Noorwegen. 

Net zoals andere Europese landen worstelt Denemarken al lange tijd met de vele vluchtelingen die vanuit Syrië, Afghanistan en andere landen in het Midden-Oosten een nieuw onderdak zoeken in Europa.

Video: Denemarken voert controles in aan Duitse grens

Zweden

Zweden gaat vanaf maandag alle reizigers controleren die per trein, bus en veerboot vanuit Denemarken het land binnenkomen. Het land heeft sinds november de controles aan de grens verscherpt.

Volgens Rasmussen zal zijn douane tot 14 januari steekproeven uitvoeren. De premier zegt dat het nodig is vanwege de Zweedse grenscontroles.

In 2015 kwamen 160.000 asielzoekers het land binnen omdat de asielprocedure er, net zoals in Duitsland, redelijk toegankelijk is. Duitsland heeft inmiddels de vereenvoudigde asielprocedure afgeschaft, vanaf dit jaar wordt elk geval weer uitvoerig nagegaan.

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten niet blij te zijn met de beslissing van Denemarken. Eigen grenscontroles zijn een "bedreiging van het Schengen-systeem".

Schengen

De Europese Commissieis de hoeder van het verdrag van Schengen waarbinnen paspoortvrij reizen is toegestaan. Landen mogen onder bepaalde omstandigheden controles aan de grenzen invoeren, maar het is aan Brussel om te toetsen of er voldoende aanleiding voor is.

De komst van grote groepen vluchtelingen uit onder meer Syrië heeft het Schengensysteem, waar in 26 landen zonder een paspoort gereisd kan worden, onder druk gezet. Ook andere landen waaronder Oostenrijk en Duitsland voerden grenscontroles in verband met de vluchtelingenstroom.