In navolging van Saudi-Arabië verbreken ook Bahrein en Soedan de diplomatieke banden met Iran. Alle Iraanse diplomaten moeten Bahrein binnen 48 uur verlaten. 

Het besluit volgt op de bestorming van de Saudische ambassade in de Iraanse hoofdstad Teheran zaterdagavond. Daarbij stichtte een menigte demonstranten brand in het gebouw.

Dat protest was weer een reactie op de executie van de prominente sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr in Saudi-Arabië. Hij werd zaterdag samen met 46 anderen geëxecuteerd, omdat ze volgens Saudi-Arabië schuldig waren aan terrorisme.

Bekijk beelden van de bestorming van de Saudische ambassade:

Er waren al langer spanningen tussen het overwegend soennitische Saudi-Arabië en het sjiitische Iran, dat eerder op de dag nog opriep tot kalmte.

De Iraanse president Hassan Rohani veroordeelde zowel de executie als de bestorming, waarbij hij beloofde de daders te vervolgen en de buitenlandse ambassades in Teheran te beschermen.

Volgens de staatsomroep van de Verenigde Arabische Emiraten zal ook dat land de diplomatieke banden met Iran "beperken".