Saudi-Arabië heeft zondag aangekondigd de diplomatieke banden met Iran te verbreken. Het land trekt alle diplomaten terug uit Iran en heeft Iraanse vertegenwoordigers 48 uur de tijd gegeven om hetzelfde te doen in Saudi-Arabië.

De breuk is een reactie op de bestorming van de Saudische ambassade in de Iraanse hoofdstad Teheran zaterdagavond. Daarbij stichtte een menigte demonstranten brand in het gebouw.

Dat protest was weer een reactie op de executie van de prominente sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr in Saudi-Arabië. Hij werd zaterdag samen met 46 anderen geëxecuteerd, omdat ze volgens Saudi-Arabië schuldig waren aan terrorisme.

Er waren al langer spanningen tussen het overwegend soennitische Saudi-Arabië en het sjiitische Iran, dat eerder op de dag nog opriep tot kalmte.

De Iraanse president Hassan Rohani veroordeelde zowel de executie als de bestorming, waarbij hij beloofde de daders te vervolgen en de buitenlandse ambassades in Teheran te beschermen.

Bekijk beelden van de bestorming:

Nimr

De 57-jarige Nimr stond onder zijn aanhangers bekend als een man die alleen vreedzaam wilde protesteren en die alle geweld schuwde. Nimr steunde de massale antiregeringsdemonstraties die in 2011 werden gehouden in een deel van Saudi-Arabië, waar de sjiieten al lang klagen dat ze worden achtergesteld op het soennitische deel van de bevolking.

Hij werd gezien als de meest mondige sjiitische leider in het oosten van het land, die bereid was tegen de machthebbers in te gaan. Hij had ook kritiek op Iran voor de steun die Teheran verleende aan het Syrische regime in zijn strijd tegen de opstandelingen in Syrië.

VS

"We blijven leiders in de regio aansporen om de juiste stappen te nemen om de situatie te kalmeren", aldus een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. "We blijven geloven in het nut van diplomatieke banden en direct overleg."